Защо хай тек паркът се размина с шумна първа копка | webcafe.bg
newscafe

Хай тек паркът се размина с шумна първа копка

Webcafe.bg, по БНР
29.01.2013, 15:31 (обновена 30.01.2013, 11:14)
росен плевнелиев

Снимка: © БГНЕС

"Бащата" на хайт тек парка - Росен Плевнелиев, не беше на първата му копка

В деня, в който Бойко Борисов обезглави ръководството на фонд "Научни изследвания", тихо и нетържествено започна изграждането на първия научно-технологичен парк у нас. Той беше обявен от президента Росен Плевнелиев по време на първата му визита в САЩ м.г. и задвижен скорострелно.

Нито президентът, нито премиерът бяха на първата копка. Борисов беше на среща и обяд с Американската търговска камара у нас, а Плевнелиев е на посещение във Франция.

Хай тек паркът ще се фокусира върху информационно-комуникационните и зелените технологии, както и върху природните науки. Предвиденият за него терен е в източната част на столицата, на 4-и километър. Стойността на проекта е 50 млн. евро, като 42.5 млн. евро са от оперативна програма "Конкурентоспособност" , а другите 7.5 млн. евро - от националния бюджет.

50% от общия бюджет на проекта е за подготовка на терена: изграждане на инфраструктура, реконструкция на съществуващите сега и годни за ползване сгради, строителство на нови здания.

От останалите средства за оборудване на лабораториите са предвидени 30 на сто, а 20 на сто - за подготовка на съдържанието на проекта. Паркът ще се управлява от дружество "София Тех парк", което 100% собственост на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Очаква се първият в България научно-технологичен парк да бъде завършен през 2015 г., но реално ще заработи още тази година, съобщи шефката на дружеството Елица Панайотова.

По думите й това ще стане чрез организиране на редица събития с участието на БАН, съпричастните ВУЗ-ове и бизнеса. До 2015 г. ще бъдат реконструирани съществуващите сгради, ще се създадат нови лаборатории.

Намерението на дружеството е още тази година, заедно с Клъстера на младите предприемачи и фирми в бранша, да бъдат организирани редица събития с цел изясняване на основни въпроси, заяви Панайотова: "Как се развива предприемаческият дух и що е то предприемачество? Как работи процесът за трансфер на технологии и за превръщането на науката в бизнес? Как да бъдат насърчавани стартиращите компании, така че когато технологичният парк стане факт през 2015 г., да са налице първите компании и събития, които да се пренесат в него?"

Лабораториите, които ще бъдат създадени в парка, няма да дублират наличната научно-изследователска инфраструктура в институтите на БАН, Техническия и Софийския университети, а ще я надграждат, заяви Панайотова.

"Мислим да създадем също база данни за съществуващата научно-изследователска инфраструктура и да я надградим с платформа, чрез която тя да функционира като една мрежа, система. За да може да работи и да връща обратно средства в науката и лабораториите на БАН и университетите". 

Предстои да бъдат създадени лаборатории по киберсигурност, компютърна лаборатория за високопроизводителни изчисления, както и биохимични лаборатории. Една от основните лаборатории, която ще е и важно ядро на технопарка, е за бързо прототипиране и производство. Надяваме се около нея креативният капацитет на София и страната да може да тества изобретенията си и бързо да види как физически изглеждат те, обясни тя. 

Мащабите на проекта за първия технопарк в България излизат извън рамките на настоящия програмен период на ЕС, поясни още Елица Панайотова. По думите й проектът ще се разраства в следващите 10-15 години. Така че дружеството се надява да работи съвместно с ЕК и през новия програмен период на ЕС - 2014-2020 г.

Oще: 4 километър  конкурентоспособност  лаборатории  проект  технологии  хай тек парк 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 30.01.201309:44

Тревожи ме съмнението, че този "Хай тек парк" ще е нещо като люпилня на капацитети, които да пудрират и гримират политическите интереси на утвърдения политически елит. Нещо като АОНСУ в съвременно изпълнение.
Ако обича, някой да ми обясни, защо новия парк не е незвизим институт или институт под ръководството на БАН, а е под политически зависимото Министерството на икономиката, енергетиката и туризма?
Почвам да си го представям като ловно поле на американското ЦРУ и средство за убеждение на обществото, че "експертите" на новото АОНСУ най-добре знаят какво е нужно на нацията ни, и съвсем случайно тези "неодходимостти" съвпадат с чужди на нашата страна политически и икономически интереси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

1 Iratais | 30.01.201309:26

Тиа верно ше го направат това. Начи Роско ненапразно дигаше пушилка преди време. Кат идея звучи много добре и затва браво. Ма да видим ка ше я изкриви идеята бантустанската действителност и ше потъне безславно у блатото и това нещо. Ма на слука де. Требва позитивно се гледа на нещата.
   

оценка

+0 -0