Прокуратурата вади мръсни тайни на енергетиката | webcafe.bg
newscafe

Малки мръсни тайни в енергетиката

Webcafe.bg
03.04.2013, 14:29 (обновена 04.04.2013, 15:07)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Дали ще има осъдени след започнатите наказателни производства

ДКЕВР е неефективен регулатор, а в електроразпределителните дружества и НЕК са констатирани сериозни нарушения.

Това са основните изводи на прокуратурата, обявени днес след едномесечни проверки, в резултат на които са образувани и пет досъдебни производства срещу длъжностни лица  от ДКЕВР и НЕК, в това число и изп. директор на компанията през 2011-2012 г. Михаил Андонов. Четири от производствата са срещу неизвестен извършител.

Докладът е връчен на служебния премиер Марин Райков.

Проверките започнаха едва след масовите протести през февруари, когато хората се вдигнаха на бунт срещу високите сметки за ток.

Регулаторът системно не е съставял актове за административни нарушения и не е осъществявал достатъчен контрол, показва прокурорската проверка.

Наред с това са констатирани и опити за заобикаляне на обществените поръчки, неефективност в дейността на МИЕТ по отношение на защитата на държавните интереси в едно от електроразпределителните дружества, заявиха от прокуратурата.

Според главния прокурор Сотир Цацаров "ДКЕВР е действала не като регулатор, а като безкритичен регистратор".

Едно от наказателните производства срещу длъжностни лица от МИЕТ е за непотърсени дивиденти от ЧЕЗ за периода 2011-2012 г. и се води по чл. 219 от НК - за умишлена безстопанственост. Никой от чиновниците не е предприел действия, за да изиска дължимите на държавата средства.

Към 31 декември 2012 г. печалбата на ЧЕЗ, дружеството, което обслужва Югозападна България, е била 593 449 000 лева, "направете си сами сметката", каза Цацаров, но не уточни дали това е брутната или нетната печалба. Според приватизационните договори ЧЕЗ, както и другите две дружества, имат право на 12% печалба.

Държавата продаде дела си в ЧЕЗ през фондовата борса през октомври 2012 г., срещу което получи 82.5 млн. лева. Така че може да претендира за дивидент не за цялата изминала година, но не е потърсен дивидент и за 2011 г.

Според търговския отчет на ЧЕЗ за 2011-а дружеството не е разпределяло дивиденти по решение на общото събрание на акционерите. За 2010 г. са разпределени на акционерите 81.045 млн. лева. Държавата притежава 33, т.е. тя е миноритарен акционер, а не 34%, което вече значително би променило правото й на глас.

През 2010-а премиерът Бойко Борисов постави въпроса за дивидентите от ЕРП-ата, които не са потърсени откакто са приватизирани - т.е. за периода 2004-2009, и дори заплаши с ревизия на сделките, ако не платят. Заради защитата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчко Трайков, който дойде на поста от EVN, плащанията им се разминаха.

50% от тяхната нетна годишна печалба би трябвало да се раздаде като дивидент на акционерите, а 1/3 от тези пари се полагаше на държавата, докато притежаваше дяловете.

На въпрос кои са виновниците от МИЕТ, главният прокурор Сотир Цацаров отговори: "Длъжностните лица са тези, които са определени да участват в управителните органи до момента, в който държавата е притежавала дял от техния капитал, както и ръководните органи на министерството. Те не са използвали всички механизми, с които държавата може да защити правата си."

Държавата продаде дела си в ЧЕЗ през фондовата борса през октомври 2012 г., срещу което получи 82.5 млн. лева. Така че може да претендира за дивидент не за цялата минала година.

"Редица пропуски" в ДКЕВР

"Установихме, че в ДКЕВР в продължение на години е занижен контролът над работата на ЕРП-тата. Според нас, на този етап, ДКЕВР действа като неефективен регулаторен орган", заяви зам.-главният прокурор Камен Михов. "Трябва да се има предвид, че ДКЕВР разполага с широк кръг от правомощия да контролира енергетиката", обясни той.

"Искам да подчертая, че това не е удар върху чуждите инвестиции в България. Докладът сочи проблеми трупани и нерешавани през последните 10- 15 години, а те се отразяват в сметката на крайния потребител. В резултат на проверката не малка част от проблемите и пропуските не са на територията на прокуратурата. Не можем да решаваме проблеми в резултата на пазарен механизъм. Решаващо е бездействието на ДКЕВР", категоричен беше и главният прокурор Сотир Цацаров.

Сред нарушенията, които са констатирани са, че не се съставят актове за административни нарушения, при констатация на такива, както и че липсва адекватен контрол върху разходите.

Предложения, които са дадени след проверките, са свързани със започване на процедура за съставяне на актове за нарушенията на принципа за ежемесечното изчисление на сметките.

Второто предложение до ДКЕВР беше за процедура за отнемане на лиценза при неизпълнение на задълженията на дадено дружество. В този случай комисията е бездействала и затова прокуратурата е взела мерки, но прокуратурата не може да иззема лицензи.

Неизгодни договори в НЕК

Екип на прокуратурата е извършил проверка в НЕК, ТЕЦ Марица Изток 1 и Марица Изток 3. Проверката е започнала след сигнал на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Поетите ангажименти по тях са били поети още от 1998 г. За "Марица Изток 3" е било предвидено да се изгради съвместно предприятие, а за "Марица Изток 1" -  нови мощности. 

"През 2001 г. са сключени две споразумения, а през годините - множество споразумения, свързани с това, че от 2001 г. НЕК е била задължена да изкупува цялата електроенергия от двете електроцентрали, независимо от енергийните нужди на страната. Още през 2000 г. е установено, че потреблението и износът изостават от прогнозните, заложени в договорите. Независимо от това те са сключени", заяви заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов.

Тъй като НЕК не може да продаде излишната енергия, това води до загуби за компанията, установила проверката. Договорите продължават да действат и до днес.

Прокурорската проверка е показала също, че НЕК в момента изкупува електроенергията на цени, по-високи от допустимите. "Според нас, тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като това ще доведе до големи загуби за НЕК", посочи Джамбазов, цитиран от "Фокус".

По негови думи, налице са действия от страна на представители на НЕК, довели до договаряне на неблагоприятни клаузи, причинили загуби за НЕК. Това може да се установи в рамките на едно досъдебно производство, където да се направят експертни оценки.

Oще: енергетика  миет  нек  проверка  прокуратура  сотир цацаров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2012, 15:40

4 frau V | 03.04.201323:40

Е-е-е, ами супер е всичко това обаче...Какво ще се случи накрая всички си знаем: няма да има пандиз, защото той е място за тъпаци, няма да се връщат пари, защото ще се докаже, че съвсем законно са спечелени, няма да може да се анулират договори защото...., няма да може каквото и да е защото.... Защото всичко си е схема, която трябва да бъде легализирана на избори. Кой ще остави бизнес за стотици тонове пари да се решава от електората (или както ни наричат сега). Питам се защо вместо да се палим ние, не запалим тях..., защо вместо да се бесим ние, не обесим тях...
Ако пистолета беше гръмнал...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

3 VL | 03.04.201322:08

Началото на края.
http://atominfo.bg/?p=14336
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2013, 13:54

2 futin4o | 03.04.201321:17

Чак сега разбрах кои са основните виновници за 'високите' цени на тока. Това са държавните институции и фирми, вкл. техните ръководители и служители. А честният частник е само онеправдан. Е, ще се пошуми още малко, и ще отмине. Както винаги до сега.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2013, 13:54

1 futin4o | 03.04.201321:17

Чак сега разбрах кои са основните виновници за 'високите' цени на тока. Това са държавните институции и фирми, вкл. техните ръководители и служители. А честният частник е само онеправдан. Е, ще се пошуми още малко, и ще отмине. Както винаги до сега.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани