Данъчните са влезли в електоразпределителните дружества и проверяват договорите им за външни услуги | webcafe.bg
newscafe

Данъчните проверяват договорите за външни услуги на ЕРП-ата

Webcafe.bg
24.06.2010, 11:10 (обновена 24.06.2010, 12:37)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

600 лева на час си е доста добро заплащане и за България, и за Европа, коментира финансовият министър Симеон Дянков договорите за външни услуги на електроразпределителните дружества

Данъчните са влезли в електоразпределителните дружества и проверяват договорите им за външни услуги. Новината съобщи днес финансовият министър Симеон Дянков. Той допълни, че когато са готови, данъчните ще оповестят резултатите.

Извършени от ДКЕВР проверки в трите дружества - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, показаха, че са плащали огромни суми, стигащи до стотици евро на час за консултантски услуги, извършвани от фирмите-майки в Чехия, Германия и Австрия. Ако има източване на печалби по този начин, данъчните ще го установят, заяви Дянков.

600 лева хонорар на час си е доста добро заплащане, коментира Дянков. Такъв хонорар е висок не само за България, а и за Европа, допълни той.

Според доклад на ДКЕВР, част от който излезе във "24 часа" на 22 юни, именно при външните услуги доставчиците ни на ток - Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН са допускали нарушения. Според изданието те са възлагали на компаниите-майки дейностти на раздути цени.

Докладът е показал, че 602 лв. на час, или 4818 лв. на ден, е тарифата, която плаща "ЧЕЗ Електро" за "регулаторни услуги" на шапката си "ЧЕЗ България". Разходите за външни услуги на компанията са нараснали на 12 млн. лева през 2009 г. при 2 млн. лева през 2007 г.

Дневната ставка за консултантски услуги, оказвани от "ЕВН България" и ЕВН - Австрия, на дъщерните дружества е 1680 евро, или по 210 евро на час. Ценообразуването на всяка външна услуга на ЕВН е себестойност плюс 5% надценка. За 2008 г. дружеството е платило 6.5 млн. лв., а за 2009 г. - 38 млн. лева за външни услуги.

Е.ОН България" пък продава на "Е.ОН България мрежи" и на "Е.ОН България" 13 услуги. Договорите са били одобрени от Министерството на икономиката и енергетиката. Сумата за изнесените услуги за 2009 г. е 57 млн. лв. при 59 млн. през 2008 г.

За управленски услуги са платени 5.9 млн. лв. И при Е.ОН отчитането, подмяната и изнасянето на електромерите е външна услуга, за която са платени 13.4 млн. лева през 2009 г. Договорите за външни услуги, прехвърлени на компании майки, са сключвани с надбавка от 2.73 до 8%.

"ЧЕЗ електро България" е прехвърлило всички дейности, свързани с изпълнението на лиценза си, на "ЧЕЗ България", което не подлежи на контрол от регулатора. От своя страна компанията майка е възлагала дейности на подизпълнители. "ЧЕЗ електро" е нарушила и друго изискване на лиценза - с активите разполага не тя, а компанията майка "ЧЕЗ България".

"Получих доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но не съм го чел", заяви вчера икономическият министър Трайчко Трайков, който беше по-сдържан и не си позволи оценки. Трайков, който преди да стане министър, беше прокурист на ЕВН, коментира, че трябва да се проследи какъв е бизнес моделът на дружествата и какви разходи са им признати.

Министърът изтъкна, че външните услуги са практика, която той би искал да приложи и в министерството. "Не е необходимо всяка структура да има счетоводство, юристи, личен състав", каза Трайков. Според него извършването на тези услуги от едно дружество под шапката на компанията се случва и в НЕК, и в електроразпределителните дружества.

Oще: данъчни  евн  еон  проверки  симеон дянков  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани