Данъчните са влезли в електоразпределителните дружества и проверяват договорите им за външни услуги | webcafe.bg
newscafe

Данъчните проверяват договорите за външни услуги на ЕРП-ата

Webcafe.bg
24.06.2010, 11:10 (обновена 24.06.2010, 12:37)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

600 лева на час си е доста добро заплащане и за България, и за Европа, коментира финансовият министър Симеон Дянков договорите за външни услуги на електроразпределителните дружества

Данъчните са влезли в електоразпределителните дружества и проверяват договорите им за външни услуги. Новината съобщи днес финансовият министър Симеон Дянков. Той допълни, че когато са готови, данъчните ще оповестят резултатите.

Извършени от ДКЕВР проверки в трите дружества - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, показаха, че са плащали огромни суми, стигащи до стотици евро на час за консултантски услуги, извършвани от фирмите-майки в Чехия, Германия и Австрия. Ако има източване на печалби по този начин, данъчните ще го установят, заяви Дянков.

600 лева хонорар на час си е доста добро заплащане, коментира Дянков. Такъв хонорар е висок не само за България, а и за Европа, допълни той.

Според доклад на ДКЕВР, част от който излезе във "24 часа" на 22 юни, именно при външните услуги доставчиците ни на ток - Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН са допускали нарушения. Според изданието те са възлагали на компаниите-майки дейностти на раздути цени.

Докладът е показал, че 602 лв. на час, или 4818 лв. на ден, е тарифата, която плаща "ЧЕЗ Електро" за "регулаторни услуги" на шапката си "ЧЕЗ България". Разходите за външни услуги на компанията са нараснали на 12 млн. лева през 2009 г. при 2 млн. лева през 2007 г.

Дневната ставка за консултантски услуги, оказвани от "ЕВН България" и ЕВН - Австрия, на дъщерните дружества е 1680 евро, или по 210 евро на час. Ценообразуването на всяка външна услуга на ЕВН е себестойност плюс 5% надценка. За 2008 г. дружеството е платило 6.5 млн. лв., а за 2009 г. - 38 млн. лева за външни услуги.

Е.ОН България" пък продава на "Е.ОН България мрежи" и на "Е.ОН България" 13 услуги. Договорите са били одобрени от Министерството на икономиката и енергетиката. Сумата за изнесените услуги за 2009 г. е 57 млн. лв. при 59 млн. през 2008 г.

За управленски услуги са платени 5.9 млн. лв. И при Е.ОН отчитането, подмяната и изнасянето на електромерите е външна услуга, за която са платени 13.4 млн. лева през 2009 г. Договорите за външни услуги, прехвърлени на компании майки, са сключвани с надбавка от 2.73 до 8%.

"ЧЕЗ електро България" е прехвърлило всички дейности, свързани с изпълнението на лиценза си, на "ЧЕЗ България", което не подлежи на контрол от регулатора. От своя страна компанията майка е възлагала дейности на подизпълнители. "ЧЕЗ електро" е нарушила и друго изискване на лиценза - с активите разполага не тя, а компанията майка "ЧЕЗ България".

"Получих доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но не съм го чел", заяви вчера икономическият министър Трайчко Трайков, който беше по-сдържан и не си позволи оценки. Трайков, който преди да стане министър, беше прокурист на ЕВН, коментира, че трябва да се проследи какъв е бизнес моделът на дружествата и какви разходи са им признати.

Министърът изтъкна, че външните услуги са практика, която той би искал да приложи и в министерството. "Не е необходимо всяка структура да има счетоводство, юристи, личен състав", каза Трайков. Според него извършването на тези услуги от едно дружество под шапката на компанията се случва и в НЕК, и в електроразпределителните дружества.

Oще: данъчни  евн  еон  проверки  симеон дянков  чез 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.