Данък "лихва" от 1 януари | webcafe.bg
newscafe

Данък "лихва" от 1 януари

Webcafe.bg
15.11.2012, 14:03 (обновена 15.11.2012, 15:47)
левове

С данък ще се облагат и авансово платените лихви

След близо 4 часа дебати парламентът реши данъка върху лихвите по депозитите да бъде 10% и да бъде въведен от 1 януари 2013 г.

Това стана, след като депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за ДДС.

Налогът няма да важи за детските, безсрочните влогове и разплащателните сметки. При авансово изплащане на дохода по лихвите, същият се счита за придобит на датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване.

Банките ще имат ангажимент всеки месец да декларират изплатените лихви по срочните депозити. Те ще подават към данъчните данните за размера на платената лихва, както и на удържания данък.

Срещу новия данък гласуваха от Коалиция за България, ДПС, "Атака" , Синята коалиция и независими народни представители.

И 15% данък върху онлайн залаганията

Данъкът върху хазартната дейност, включително и за онлайн игрите, ще е 15%, решиха още депутатите с промените на второ четене в Закона за ДДС. На първо четене предложението за данък беше в размер на 7%.

Хазартните дейности от тото и лото, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, се облагат с данък върху хазартната дейност, който е окончателен.

Данъчната основа за определяне на данъка върху хазартната дейност от тото и лото, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, включително за игрите по този раздел, организирани от разстояние, е стойността на направените залози за всяка игра.

Данъчната основа за определяне на данъка е номиналът на залога, посочен в билети, талони, или други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри. Данъчната основа за лотарийните игри - традиционна лотария и числови лотарийни игри Бинго и Кено, организирани от разстояние чрез интернет, са направените залози от регистрирани участници.

Oще: депозити  лихви  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 16.11.201209:10

Като има данък върху лихвата от влоговете ....
Ще ми се признава ли пък на мен вноските по кредита който плащам - за разход.
За да бъде честно, трябва точно така да стане :
кредита ми да се признава за разход и да плащам по-малък данък върху доходите ми.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани