Настъпление срещу Алцхаймер | webcafe.bg
newscafe

Настъпление срещу Алцхаймер

Webcafe.bg
31.12.2012, 13:48 (обновена 31.12.2012, 14:16)
мозък

Вече е ясно, че мозъкът се възстановява по-трудно заради наличието на белтъкът епсилон 4

Учени откриха нов фронт в борбата си срещу болестта на Алцхаймер. Наред с изучаването на механизмите, които отключват болестта, специалистите се насочват към разкриването на начините за самозащита на мозъка, съобщи БНТ.

В проучванията активно участие взимат и български невролози, които търсят отговор на големия въпрос - защо или какво отключва болестта, защо в един момент, без видима причина, ензимите в мозъка се объркват и започват да произвеждат лош белтък.

Вече са ясни най-фините механизми на образуването на лошия белтък в мозъка - научен резултат, зад който стои огромният труд на стотици екипи по света. Част от отговорите идват след изследванията на едно българско семейство, в което болестта на Алцхаймер е наследствена.

"Ние знаем вече в детайли кои са ензимите, които участват, защото сме попаднали на мутации, които имат директно отношение към тези ензими", казва неврологът проф. Лъчезар Трайков.

Българската фамилия се оказва в центъра на поредното интригуващо разкритие - не всички хора с токсични натрупвания се разболяват. Изглежда мозъкът успява да включи някаква защита. Доказва го един пациент от Бургас.

"Той беше  учител, той продължи да преподава още 5 години. Нещо което, при другите болни, е абсурдно. За 5 години независимо от нашата намеса те обикновено губят от своето активно професионално присъствие", обясни Трайков.

Случаят с българина потвърждава съмнението, че има механизми, които пазят мозъка. И вече има цял раздел, който активно се е заел да ги търси. Освен антиоксидантите, учените подозират че засилената умствена и физическа активност имат връзка с устойчивостта на мозъка към токсините.

В търсене на тази защита българският екип проучва и случаи на мозъчни травми, които се свързват с развитието на Алцхаймер.  Вече е ясно, че мозъкът се възстановява по-трудно заради наличието на белтъкът епсилон 4.

Oще: алцхаймер  белтък  болест  мозък  наука  невролози  проучвания  учени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани