Появи се и ДОН "Буда" | webcafe.bg
newscafe

Появи се и ДОН "Буда"

Webcafe.bg
05.02.2013, 09:27 (обновена 05.02.2013, 14:16)
Бойко Борисов

Снимка: © Явор Николов

Ще се окаже, че премиерът Борисов е бил под зоркото око на не една и две родни служби

В нова фаза навлезе скандалът около миналото на премиера Бойко Борисов като информатор на службите. Броени часове, след като директорът на ГДБОП Станимир Флоров показа папката "Буда", сайтът за журналистически разследвания Bivol.bg разпространи още документи по темата.

Според тях, на 24.02.1997 г. в сектор "Вътрешен тероризъм" на ЦСБОП е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда".

Мотивът е "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители".

Премиерът казва, цитиран от "Дневник", че самият той не е бил "оперативно интересен", а ДОН-ът е бил образуван заради работата му: "Естествено че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя".

"Биволъ" коментира, че завеждането на ДОН спрямо регистриран секретен сътрудник не е стандартна процедура и трябва да бъде утвърдено от главния секретар на МВР. През прехода често това се правело с цел да се събере допълнителна компроматна информация, с която агентът да бъде държан в подчинение.

По ДОН "Буда" са работили познати лица - настоящият главен секретар и шеф на Инспектората на ДАНС (и бивш изпълнителен директор на охранителната фирма на Борисов ИПОН) Младен Георгиев и бившият офицер от Шесто управление на ДС подп. Спас Спасов.

Освен тях изплува и името на Иван Йовчев, който става зам.-началник на направлението "Терор" по времето, когато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР.

Да беше само ЦСБОП...

Сайтът за журналистически разследвания цитира бележка, която е била изпратена заедно с документите за "Буда". Според нея в средата на 80-те години Бойко Борисов е лъжесвидетелствал по бракоразводно дело и срещу него е било образувано дисциплинарно дело. То било прекратено, след като е бил вербуван от Шести отдел на Държавна сигурност.

Досието на настоящия премиер е било пришито към ДОН "Буда", но впоследствие е било премахнато от кадровика на МВР Борис Димитров, който неотдавна оглави Държавната комисия за сигурност на информацията.

Според "Биволъ", папката „Буда" е била скрита при проверката, направена на Бойко Борисов преди да стане главен секретар на МВР. За това вътрешният министър Георги Петканов (в кабинета на НДСВ-ДПС) уволнява шефа на дирекция "Информация и архиви" Серафим Стойков и прибира документите в личния си сейф.

От него я наследява Румен Петков, който обаче не я завещава на наследника си в МВР Михаил Миков.

"Биволъ" публикува и друг документ с предполагаем източник Националната служба за сигурност. Според него, през периода 1998 г. - 2000 г. Бойко Борисов е бил нещатен сътрудник на службата: „През този период Бойко Борисов редовно дава информация на НСС за действията на лидери на организираната престъпност в България".

Твърди се, че подобен статут за имали някои лица от подземния свят, като те са го използвали за политически чадър - Поли Пантев, Косьо Самоковеца, Славчо Христов и т.н.

Тогавашният директор на НСС ген. Атанас Атанасов отрече пред „Биволъ" Борисов да е бил вербуван.

Празната папка

Според Станимир Флоров, в папката "Буда" има само предложение за вербуване на информатор и такова за сваляне на отчет към ЦСБОП (Централната служба за борба с организираната престъпност, сега НСБОП). Шефът на ГДБОП посочи, че няма нито подписано съгласие, нито данни, събрани от информатора.

Според Флоров, Бойко Борисов е бил само фиктивно заведен като информатор, тъй като "имаше едно такова неписано правило, в което правило работата на един оперативен работник се отчиташе по това колко такива заведени дела има, а не колко е свършил като работа".

Директорът на ГДБОП изпълни волята на премиера делото "Буда" да бъде разсекретено. По-рано Борисов нарече „пълна глупост" цялата история около работата си към службите.

Предисторията

Според първия документ, публикуван в "Биволъ", оперативен работник е предложил на 9 декември 1996 г. Борисов "да бъде регистриран в оперативния отчет на службата като информатор с перспективи за регистрация в по-горна категория СС (секретен сътрудник), за което има качества". Документът е получен в "Биволъ" чрез платформата за анонимно получаване на материали Balkanleaks.

"Биволъ" съобщава, че оперативният работник, предложил Борисов за информатор, е Младен Георгиев. През 1997 г. той е бил освободен от ЦСБОП заради "връзка с групировки", от 2008 г. работи в ДАНС, а от 2009 г. е главен секретар на агенцията.

Както стана ясно, Георгиев е бил автомонтьор - в такова му качество го познава бившият шеф на антимафиотите по времето на кабинета Костов ген. Кирил Радев. Радев днес е шеф на охранителна фирма "Крон секюрити", която охранява НДК.

Вербовката била утвърдена от началника на сектор Спас Спасов, огласен през 2010 г. от Комисията по досиетата като офицер от Шесто управление на ДС. Той също е бил уволнен през 1997 г. от ЦСБОП, след което започнал работа във фирми свързани с Алексей Петров, подсъдим в момента по делото "Октопод".

Oще: бойко борисов  буда  дело  дс  нсс  служби  станимир флоров  цсбоп 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

4 Bezpartien | 08.02.201315:47

Шизофрения! Шизофреник! Внимание! Спешно!

Думите на Цветанов още повече потвърждават със какво си имаме работа!

Цветанов: Няма човек, който да държи в зависимост премиера!
Борисов атакуван от "петата колона на Русия" - БСП

Спешно,Спешно,Спешно!!!

Наблюдаваме шизофрения в различните и форми всеки ден,при случая Борисов!Мисля че е крайно време някой да обърне време на тези симптоми!
Във конкретния случай с божеството Буда Борисов наблюдаваме симптоми на шизофрения влошаващи се със всеки изминал ден и Будали които не си дават сметка до какви рискови фактори може да доведе това за обществото и за околните като цяло!Ако човек е наясно какви са симптомите на шизофрения ще има ясна представа какво "божество"трябва да търпим всеки ден на такъв отговорен пост като министър председател!Така че ако все още има специалисти на 4ти километър и Карлуково нека незабавно вземат мерки до като дадения индивид във случая Буда,не е нанесъл непоправими последствия освен на него самия а и на обществото като цяло!

Шизофренията представлява заболяване на мозъка, което засяга основни психични функции, които дават на здравия човек усещане за индивидуалност, неповторимост и автономност.

Налудностите са болестни вярвания, несподелени от другите. Например индивидът, страдащ от шизофрения може да вярва, че е преследван, че е Бог, че много неща носят специално значение за него и т.н. Тъй като заболелият не може да познае, че тези вярвания са грешни, те не могат да се променят чрез апелиране към фактите или към разума.
Мисловни разстройства
Много заболели лица вече не могат да мислят или общуват логично. Мислите им, а също и речта им стават дезорганизирани и е трудно да бъдат следени.

Някой да уведоми за конкретния случай медицинските екипи и да се действа на време!СПЕШНО
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 05.02.201323:15

Да де ама от североизток може да са всякакви, но поне не ни карат да си слагаме мерник на челото, нали? Стига с тоя страх от Русия, докато ни го насаждат дупетата ни май ще се окажат обладани от не-анадолски ами презокеански м...фи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

2 Georgi Tashev | 05.02.201316:06

Макарон, погледни на североизток и си мисли за Станишев.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 05.02.201314:53

Радвам се на ударите, които понася гавазинът, но почвам да подозирам чужди интереси зад тази информационна атака.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани