Започнах книгата "Мисия Лондон", но след първите й страници се ядосах и я оставих за друг път | webcafe.bg
newscafe

Дипломат №1 се ядосал на "Мисия Лондон"

Webcafe.bg 15.05.2010, 13:37 (обновена 15.05.2010, 13:53)
николай младенов

Мисля, че има много свестни хора, които работят в посолствата, каза министърът на външната политика Николай Младенов...

Министърът на външните работи Николай Младенов още не е гледал "Мисия Лондон", но преди години започнал романа и не го дочел, защото се ядосал.

Това обясни самият Младенов днес в предаването "Седмицата" на Дарик радио. На въпрос на водещия Кирил Вълчев дали описаното в "Мисия Лондон" (роман на Алек Попов, по който беше заснет едноименният филм на Димитър Митовски - б.ред.) отговаря на истината Младенов каза: "Зависи какви хора работят". Обеща обаче да изгледа филма, чиято премиера беше в края на април.

"Мисля, че има много свестни хора, които работят в посолствата", продължи Младенов.

"По време на балканската си обиколка видях посланици, които работят с хъс, млади хора, които искат да се развиват. Чувствам се неудобно пред тях, защото всеки идва с проблемите си, а като знам какви заплати получават, ми става още по-неудобно - МВнР е на 17-о място в класацията по заплащане, служители започват с по 300 лв. заплата, а ние искаме от тях да знаят по два езика, да се развиват", заяви външният министър.

България ще закрива посолства, но в момента не може да се каже колко и кои от тях, повтори Младенов намерението, обявено преди месец. Тогава  той каза, че ще се продават и имоти зад граница.

Тази мярка за съжаление няма да доведе до някакви резки спестявания, защото дори и да се продаде сградата или имуществото на посолството, това изисква време и ефектът ще дойде по-късно, обясни Младенов. Тепърва ще се уточнява и по какви критерии ще бъде направен подборът на закритите мисии. В момента България има около сто дипломатически представителства в чужбина, но вке още не е сигурно дали една пета от тях ще бъдат закрити.

Трябва да бъде направена матрица, по която да се категоризират посолствата, обясни Младенов, - кои са страните стратегически патрньори на България, в кои страни държавата има икономически интереси, а също и в кои има потенциал да се развият такива, къде може да се спести дипломатическо присъствие или да бъде прехвърлено на друго място.

По думите на външния министър трябва да има и друга матрица, свързана със структурата на посолствата - да е ясно защо една посолство е с оптимално присъствие, а друго с максимално голямо - с посланик, консул и т.н. "Годишният ни оборот с Черна гора е около 7-8 млн., а държим търговско аташе. Какво работи?", даде за пример Младенов.

Той допълни, че това е причината на някои мисии да бъде удължен престоят на временно управляващите ги, за да може преди това да се извърши категоризацията на посолството и да се вземе решение за бъдещата им дейност.

Oще: българия  дипломати  заплати  мисия лондон  николай младенов  посолства 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.