Кметът на София: ДКЕВР не трябва да разрешава поскъпване на водата | webcafe.bg
newscafe

Кметът на София: ДКЕВР не трябва да разрешава поскъпване на водата

Webcafe.bg
28.03.2013, 16:44 (обновена 28.03.2013, 18:23)
йорданка фандъкова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Столичният кмет се обърна още към всички инвеститори с призива "да не забравят, че в България важат българските закони и всеки инвеститор, който иска да инвестира, е добре дошъл, но само като спазва законодателството"

Столична община категорично застава зад това, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не трябва да увеличава цената на водата, а "Софийска вода" трябва да спазва приетата инвестиционна програма. Това заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по повод искането на концесионера за поредното поскъпване на кубика с 14%.

По отношение на изказванията на изпълнителния директор на "Софийска вода" Етиен Пети, че дейността на дружеството е непрекъснато проверявана, Фандъкова посочи, че проверките са нормалният начин за осъществяване на контрол върху което и да е дружество, включително и на "Софийска вода". Столична община има близо 23% дял в дружеството.

Столичният кмет се обърна още към всички инвеститори с призива "да не забравят, че в България важат българските закони и всеки инвеститор, който иска да инвестира, е добре дошъл, но само като спазва законодателството".

Йорданка Фандъкова отбеляза, че проблемът с цената на водата не е от вчера. "Искам да напомня, че през 2012 г. "Софийска вода" извиваше ръцете на Столична община и искаше да наложи увеличение. Категоричната ни позиция от тогава още е, че има подписани договори и те трябва да се спазват", заяви кметът.

Фандъкова отказа да коментира предложението на френския акционер "Веолия", която е акционер на "Софийска вода", относно готовността й да закупи и "Топлофикация - София". "При такъв вариант "Топлофикация - София" ще се управлява така, както се управлява "Софийска вода" и отговорът е ясен", отбеляза Йорданка Фандъкова.

За приватизация на "Топлофикация - София" може да се говори, само след като има ясна оценка за състоянието на дружеството, както и за възможните перспективи за развитието му, каза кметът.

По думите на Фандъкова вече се изготвя предпроектно проучване за изграждане на голяма инсталация в някоя от площадките на "Топлофикация - София".

"Консултантът по това проучване има задача до края на 2013 г. да оцени състоянието на топлинното дружество, като едва тогава може да се коментират сериозните", подчерта Фандъкова.

На днешното заседание на Столичния общински съвет общинските съветници възложиха на председателя на СОС Елен Герджиков в срок до два месеца да изготви доклад за провеждането на конкурс за избор на ново ръководство на топлинното дружество.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че по този начин ще се опровергаят твърденията на някои общински съветници, които говорят за "спускането на ръководители отгоре".

"С провеждането на конкурс се доказва, че няма никакво съмнение за намеса "отгоре, отдолу или отстрани", заяви още столичният кмет.

Oще: вода  дкевр  йорданка фандъкова  поскъпване  софийска вода  топлофикация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани