Според Антоанета Цонева, шеф на Института за развитие на публичната среда, работата на временната парламентарна комисия за изготвяне на Избирателен кодекс се е капсулирала | webcafe.bg
newscafe

Изборният кодекс - на тъмно и скрито-покрито

Webcafe.bg , По БНР
20.09.2010, 14:28 (обновена 20.09.2010, 14:58)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Шефът на временната парламентарна комисия Искра Фидосова побърза да обяви, че и Интернет медиите ще се регулират при избори, но пропусна да изясни въпроса с финансирането...

Представители на неправителствени организации и на извънпарламентарни политически сили обявиха, че работата по подготвяне на Избирателен кодекс, се е капсулирала и се прави на тъмно.

Избирателен кодекс, който да предотврати допуснатите досега нарушения по време на избори, беше ключово обещание на ГЕРБ след изборите миналия юли. На три пъти шефът на временната комисия Искра Фидосова и председателят на парламента Цецка Цачева коригираха обещанията си кога проектът да влезе в пленарна зала - първото беше до края на лятната сесия, после - през до края на годината, а последното, дадено от Цачева, е за началото на 2011-а.   

Според Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда, работата на временната парламентарна комисия за изготвяне на избирателен кодекс се е капсулирала.

"Целенасочено Комисията затвори своите врати. В своя шестмесечен мандат, в рамките на три месеца изобщо не заседаваше открито като от този момент нататък всичко стана като черна кутия. Начинът, по който още по-дълбоко ще бъдат изолирани външните за този процес играчи като извънпарламентарни партии и представители на гражданското общество, ще се задълбочи, което прави още по-проблематично качеството", заяви Цонева пред БНР.

Институтът за развитие на публичната среда осъществяваше наблюдение на шестмесечния мандат за работа на временната комисия с председател Искра Фидосова. Депутатите отчетоха дейността си с доклад преди дни.

Преди ден и от партия "Зелените" заявиха, че работата по нов Избирателен кодекс е минала "на тъмно". Според Асен Генов от ръководството на Партия "Зелените" ГЕРБ нарушава едно от предизборните си обещания.

"Обещание, с което управляващите дойдоха на власт, беше, че ще има нови изборни правила. Един от принципите, по които тези нови правила трябва да бъдат формирани, това е най-малко една година преди изборите, които и да било то - законите да не бъдат променяни. Това нещо вече не се случва. (...) 

Ние ще сме свидетели на един скалъпен, написан на коляно, според мене, плод на опита, уж да консолидират всички мнения в парламента, но в крайна сметка ще се стигне до пазарлъци кой какво ще отстъпи и кой какво няма да отстъпи", заяви Генов.

Подготвеният от управляващите Избирателен кодекс е потвърждаване на сегашното статукво, заяви и съпредседателят на партия "Зелените" Андрей Ковачев.

Според Генов въпросът за финансирането на политическите партия остава със същите решения, както и при предишните управляващи. Има разминаване между обществените нагласи и решението на управляващите.

Въпреки че българинът не е склонен да дава дарения, както показват социологическите изследвания, парадоксално е, че в дните на политическите кампании изведнъж всеки ден има дарения, които с малко не надвишават изискваната сума за банков превод, добави Асен Генов. 

Зелените смятат, че може да се следва примерът на западните демокрации, където сумата, която може да се дари, е между 100-150 евро.

Христо Генев от "Зелените" посочи, че и в момента с проекта за Изборен кодекс не се дава ясно решение на един проблем - българинът не знае кой представлява точно интересите му. Пропорционалната система за избор на народни представители и общински съветници не дава решение на този въпрос, смята Генев. 

Според него районирането на страната в едномандатни райони, както и общините в обособени райони - според представителите в общинския съвет, ще даде ясна представа на избирателите кого да търсят за решаването на проблемите им след вота.

Oще: герб  избирателен кодекс  искра фидосова  партия зелените 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 21.09.201004:03

Това е само началото, но ако не вземем мерки сега (догодина) може да се окажем за десетилетия верни поданици на хора, които не искаме дори да виждаме.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани