Най-много богаташи има в САЩ | webcafe.bg
newscafe

Повече милионери в света, $7.8 трилиона в офшорки

Webcafe.bg , По Bloomberg
01.06.2011, 15:24 (обновена 01.06.2011, 18:17)
пари, долар

Количеството на активите в офшорните зони се е увеличило с 330 милиарда долара до 7.8 трилиона долара.

Милионерите в света са станали с 12% повече през 2010 година, съобщава доклад на Boston Consulting Group, цитирана от агенция "Блумбърг". Най-голямо увеличение на броя на богаташите има в Сингапур - почти 33%. Най-много са милионерите в САЩ, Япония и Китай.

Нарастването идва от възстановяването на позициите на предишните заможни хора, а не от появата на нови успешни предприятия.

Капиталите са все по-концентрирани, става ясно също от изследването. Ако само година по-рано в ръцете на милионерите са се намирали 37% от световното богатство, то сега този дял е нарастнал на 39%.

Количеството на активите в офшорните зони се е увеличило с 330 милиарда долара до 7.8 трилиона долара. Потокът на пари към тях е най-вече от развиващите се пазари.

Но като цяло общият дял на авоарите в данъчните убежища е намалял от 6.4% на 6.6% заради по-стриктните мерки въведени от правителствата в Европа и Северна Америка.

Проучването е проведено в 62 страни, в които се произвежда 98% от целия световен брутен продукт.

Скандално известният сайт "Уикилийкс” обеща в началото на януари тази година да публикува офшорните сметки на близо 2000 финансисти и политици, но и до днес това не е направено.

Дискът с поверителната информация трябваше да бъде предаден в Лондон от швейцарския информатор Рудолф Елмер. Според него данните свидетелстват за масово укриване на данъци.
Рудолф Елмер е подсъдим по дело за кражба на банкови данни.
Джулиан Асанж обеща да разгласи предадената му информация.

Самият Елмер мотивира действията си с желанието да се противопостави на системата, която по неговите думи включва механизми за прехвърляне на незаконни средства на секретни офшорни сметки. Нищо от обещаното не се случи...

Oще: китай  класации  милионери  офшорки  пари  сащ  сингапур  япония 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.