60 от общо 264 имат население под сегашния норматив от 6000 жители за създаване на нова община | webcafe.bg
newscafe

Над една пета от общините в България за закриване

Webcafe.bg
31.08.2011, 11:07 (обновена 31.08.2011, 13:11)
кози, село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Най-голяма част от проблемните общини с топящо се население се намират във областите Видин, София, Кюстендил и Монтана

Почти 23% от българските общини са на умиране, съобщи "Труд" в днешния си брой. 60 от общо 264 имат население под сегашния норматив от 6000 жители за създаване на нова община, показват данни от последното преброяване на населението, проведено от националната статистика т. г.

Те биха могли да бъдат закрити при евентуална промяна на закона за административно-териториалното устройство, но такава не се задава, както потвърди наскоро и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. "Труд" дава за сравнение най-голямото село у нас, софийското Лозен, което има 6276 жители - повече от всяка една от тези общини.

Още 20 общини обаче имат население под 7000 души и при продължаващ отлив на хора от тях също са застрашени.

Така близо една трета от всички 264 общини у нас се оказват под заплаха.

Най-голяма част от проблемните общини се намират в западните области на страната - 8 от тези с население под 6000 души са в област Видин. С една повече обаче са в Софийска област - 9. Под чертата са и пет общини в област Кюстендил и в област Монтана. Допълват ги още по три в Пернишко, Силистренско и Хасковско, пише "Труд".

Точно преди предстоящите местни избори се оказа, че в общината с най-малко население към края на февруари т. г. - кюстендилската Трекляно, 629 души в 19 села ще трябва да гласуват за 11 съветници от 5 партии. Трекляно всъщност е единствената община под 1000 души.

Но още няколко имат население, съпоставимо с някой от блоковете в София. 1341 души има видинската община Бойница, пак там Макреш е с 1630. В софийската община Чавдар са преброени 1272 души, в Челопеч - 1473. В хасковското Маджарово са останали 1665 души.

Във всички тези общини, населени вече предимно с пенсионери, се избира общински съвет от поне 11 души.

По правило те са и сред основните работодатели в районите, където безработицата е висока. Заетите в администрацията обикновено прехвърлят 30 души, а някои от тях, както се разбра наскоро от община Опака, имат и допълнителни екстри като автомобил на разположение.

В много от случаите служителите в администрацията съвместяват по няколко длъжности. От това страда качеството на предоставяните услуги. Но местните хора по правило не искат и да чуят за окрупняване и сливане на общини.

Основният мотив е, че допълнителното отдалечаване на центровете за административни услуги ще доведе до ново бягство на хора и на практика до ликвидирането на все повече населени места, особено в граничните райони.

Oще: българия  общини  райони  реформа  села  трекляно 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 31.08.201112:17

Корабът потъва нормално, вода има за всички! Не се притяснявайте - идва реда на всяка община в България!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани