Кабинетът ще остави повече пари в държавните фирми | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът ще остави повече пари в държавните фирми

Webcafe.bg, по Дарик радио
09.06.2013, 09:52 (обновена 09.06.2013, 12:44)
Пари

Преди да намали дивидентите, които държавните фирми отчисляват в бюджета, е редно премиерът Орешарски да ни каже кои изобщо са го плащали

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че обмисля вариант от догодина да бъде намален дивидентът, който държавните предприятия внасят в бюджета. В интервю за Дарик радио той представи основните си намерения и така завърши медийния си маратон през седмицата, в която беше гост в Шоуто на Слави по bTV, участник в "Панорама" по БНТ и приключи в Дарик.

Милостивата държава...

"Сега дивидентът е 80 на сто, а това граничи с механизъм за декапитализация на предприятията", заяви Орешарски в интервю за Дарик радио. Той отказа да коментира подробности и уточни лаконично, че идеята е да е "по-нисък от 80%".

Процентът на отчисленията от печалбата се определя всяка година от правителството. ГЕРБ завиши този размер от 50 на 80% от печалбата. От опозицията тогава опонираха, че това е мярка, която "кърпи" държавния бюджет, но обезкървява предприятията, като не им позволява да правят нужните им инвестиции. (Както стана ясно през април от изявление на служебния премиер Марин Райков, 54% от депозитите на държавните фирми се намират в една банка - Корпоративна търговска, която Райков не назова.)

Факт е обаче, че НЕК например, за която наскоро Орешарски заяви, че е в технически фалит, не е превеждала дивиденти в държавната хазна, а и не само тази държавна енергийна компания. От цялата държавна енергетика на печалба - от 150 милиона лева - за последната година е само АЕЦ "Козлодуй". БНБ също редовно превежда в бюджета превишението на приходите над разходите си, което за 2012 г. беше близо 105.83 милиона лева.

Премиерът отказа да коментира дали се обмисля премахване на данъка върху лихвите по депозитите, срещу който БСП се обяви против. Той подчерта, че не би се отказал от нито един приходоизточник, преди да е намерил нов, но отпрати анализа за ефективността на въведения по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков данък към есента, когато ще започне новата бюджетна процедура.

Не съм склонен да променям по никакъв начин ставките на ДДС, декларира министър-председателят.

За пенсиите

Освен това премиерът заяви, че ръстът на пенсионната възраст ще бъде спрян по две причини - високата младежката безработица и по-ниската продължителност на живота у нас спрямо средните стойности за ЕС.

Сега жените се пенсионират на 60 години и 8 месеца при 34 години и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 години и 8 месеца при стаж от 37 години и 8 месеца. Всяка година възрастта и стажът трябва да растат с по четири месеца, докато не достигнат 63 години възраст и 37 години стаж за жените и 65 години възраст и 40 години стаж за мъжете през 2021 г.

За руските проекти

Пламен Орешарски повтори, че е обезпокоен от иска за 1.25 млрд. евро на "Атомстройекспорт" срещу НЕК заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене" от предишния кабинет към Международната търговска палата в Париж, но това не означава автоматично, че България ще се върне към проекта "Белене".

Нефтопроводът Бургас-Александруполис, от който също се отказахме при ГЕРБ, не е на дневен ред, стана ясно от изявлението на Орешарски. Запитан склонен ли е да подложи на ново обсъждане наложения в миналия мандат мораториум върху проучванията за шистов газ, той заяви: "Нямам такъв ангажимент в програмата, която изпълнявам".

Правителството ще работи за това цената на тока да не се увеличава, не само защото за домакинствата плащането на сметките става усилие, но и защото за бизнеса това е въпрос на конкурентоспособност, каза премиерът.

Работници режат лентата на Дунав мост 2

Орешарски заяви, че няма да пререже лентата на Дунав мост 2, чието официално откриване е насрочено за 14 юни и посочи, че човекът, който ще "пусне" моста ще бъде изненада. За откриването са поканени всички министри на транспорта, които имат отношение към изграждането на съоръжението от кабинета "Костов", когато се роди идеята за втория мост, до ден днешен.

БНТ разкри "изненадата", като съобщи вчера, че по информация на медията двама работници от българска и румънска страна ще прережат лентата.Символът е в това, че големият инфраструктурен обект ще служи на хората от двата бряга на Дунав и на европейците от Западната и Източната част на континента.

Премиерът отказа да коментира очакваните промени в НАП и агенция "Митници", като уточни, че в момента на дневен ред е определянето на зам.-министрите, които трябва да бъдат определени до следващата седмица. След това ще мислим за агенциите и тези ръководства, които се справят, могат да бъдат спокойни, коментира той. На въпроса дали НАП и митниците се справят добре, отвърна: "Ще видим".

И пак за тютюнопушенето

По повод идеята за сваляне на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места на закрито, Пламен Орешарски повтори тезата си, че не приема да се пуши навсякъде, но трябва да се помисли за смекчаване на сегашния режим.

"Може да проследите смекчаване на режимите в най-консервативните северни страни в това отношение и ще видите, че балансираните решения в случая са по-добри, отколкото крайностите", каза той.

Междувременно в Казанлък днес българският еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че в Европа много се цени забраната за пушене, а вредата за икономиката от това никъде не е доказана. 
Тя изрази надежда, че българските държавници ще запазят постигнатото в този смисъл до сега и ще се погрижат за здравето на българите.

"Доколкото разбирам българското общество много силно се вълнува по тази тема и решение не е взето. В Европа, няма да се учудите, много се цени здравето на нашите хора и на базата на доказаната вреда от тютюнопушенето в голяма част от европейските страни това е пратено в миналото", каза комисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Oще: аец белене  герб  данък  ддс  дивидент  пламен орешарски  предприятия  премиер 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.