Бизнесът заплашва да спре да плаща за ток | webcafe.bg
newscafe

Бизнесът заплашва да спре да плаща за ток

Webcafe.bg
19.06.2014, 09:53 (обновена 19.06.2014, 09:58)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Големите потребители на ток ще спрат да плащат, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри предложените нови цени, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Акцията ще е в знак на протест срещу популисткото определяне на цените на електроенергията, твъдят от бизнеса. Българската стопанска камара, Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на металургичната индустрия и Минно-геоложката камара, излязоха с открито писмо по проблема. Те ще сезират ЕК и Комисията за защита на конкуренцията.

Представителите на бизнеса възразяват срещу готвеното увеличение от 2.29 лв. за мегаватчас на мрежовата компонента и над 2 лв. за мегаватчас на началната цена на търговете за електрическа енергия. Те са изпратили  протестно писмо до институциите.

Изчисленията на бизнеса показват, че тежестта от предстоящото намаление на тока за бита с 0.66% ще натовари бизнеса с над 43 милиона лева допълнителни разходи за година. 

Компаниите смятат, че новите цени ще доведат до загуба на работни места не само в голямата индустрия, но и при средния и малкия бизнес.

В противоречие на европейските практики, вече една година електроенергията, която се изнася, е по-евтина от тази за вътрешния пазар. "Вместо да прилагаме мерки за повишаване износа на наша продукция, чрез износа на електроенергия на преференциални цени стимулираме икономиките на съседните държави и износа на работни места. А експортът на суровини, каквато е и електроенергията, не създава добавена стойност в икономиката на България", се посочва в отвореното писмо.

Според бизнеса вносът на ток също се възпрепятства, а в определени периоди на съседните пазари има по-евтина електроенергия. "За да не се закриват предприятия, за да се запазят работните места и българската индустрия, с това отворено писмо предупреждаваме, че няма да приемем повишаване на цените на електроенергията и на съпътстващите такси и ще откажем плащания по новопредлаганите цени", пишат организациите.

Oще: бизнес  дкевр  електроенергия  енергетика  мегаватчас  повишение на цената за ток  работни места  цени на тока 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани