Национален протест срещу добива на шистов газ | webcafe.bg
newscafe

Национален протест срещу добива на шистов газ

Webcafe.bg
14.01.2012, 10:30 (обновена 14.01.2012, 15:09)
шистов газ, протест

Исканията на протестиращите са парламентът да приеме мораториум за проучванията за добив на шистов газ, при които се използва технологията "хидравлично разбиване" (фракинг), а по-късно и закон за забрана на технологията

Национален протест срещу проектите за проучване и добив на шистов газ в България се провежда днес в 12 града у нас. Предвидени са демонстрации на българи, живеещи в европейски столици, сред които Лондон и Париж.

В София шествието ще се състои от 11.00 ч. по маршрут от паметника, по ул. "Граф Игнатиев", ул. "Алабин", бул. "Витоша", пл. "Св. Неделя", бул. "Кн. Ал. Дондуков", пл. "Независимост", бул. "Цар Освободител" до пл. "Народно събрание". Митингът ще се състои от 13.30 до 14.30 ч. без да се пречи на автомобилното движение по бул. "Цар Освободител" и извън зоната за сигурност на Народното събрание. .

Исканията на протестиращите са парламентът да приеме мораториум за проучванията за добив на шистов газ, при които се използва технологията "хидравлично разбиване" (фракинг), а по-късно и закон за забрана на технологията.

"Конкретната цел на инициативата е промяна на законите ни така, че да бъдат адекватни в контекста на новите нефто- и газодобивни технологии и всички свързани с тях опасности. Контрол над тези технологии за момента не е предвиден в българските закони, а фирмите вече започват да работят. Има много сигнали за такива проучвания в селата Рогозина и Вранино (Добричко), Голямо Пещене (Врачанско), както и в района на Провадия", обявиха организаторите на демонстрациите от "Гражданска инициатива за забрана на проучване и добив на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.

Сноши представители на парламентарната група на ГЕРБ проведоха среща с членове на Гражданската инициатива за забрана проучванията и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване, предаде БНР.

Управляващите са заявили пред представителите на гражданското общество, че в тяхната група има консенсус и те ще подкрепят мораториум, а впоследствие ще участват в приемането на законова забрана. Те са декларирали, че в момента тече работата върху осъвременяването на Закона за подземните богатства, синхронизирането с Европейските директиви и включването на задължителна оценка за въздействие върху околната среда още на ниво проучване за всякакви сондажи за нефт и газ.

Oще: протести  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

2 YOLE | 14.01.201219:13

Мануела , беше ли на протеста ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

1 tedi | 14.01.201212:47

Да ама според Караждова такова животно като протести няма. нито против шистов добив нито против застрояване на горите.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани