Столичният общински съвет се събра заради паметника, наговори се и се разотиде | webcafe.bg
newscafe

Паметникосване

Webcafe.bg
29.06.2011, 14:02 (обновена 29.06.2011, 15:09)
са

Столичният общински съвет нищо не реши за Паметника на Съветската армия. Поспориха, повикаха, пък се разотидоха

Общинските съветници в София се събраха извънредно днес, за да обсъдят съдбата на Паметника на Съветската армия, говориха час и половина и накрая се разотидоха, защото кворумът се разпадна.

Причината да се съберат беше паметното изрисуване на монумента.

Кой как се изказа?

Голямото говорене отново беше по линия на идеологемите. Десницата например обвини ГЕРБ и БСП в "съветска коалиция".

"Съветската армия създаде ново мнозинство в СОС - между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на Съветската армия", пише в прессъобщението на съветниците от СДС и ДСБ след приключването на извънредната сесия.

"Ние сме възмутени от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от нас решение, с което СОС да изиска от правителството да демонтира паметника на Съветската армия от центъра на София", пишат те.

Според сините групите на ГЕРБ и БСП "целенасочено провалиха кворума на заседанието и осуетиха възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема". Десните настояват гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника да стане на следващата редовна сесия на СОС. Тяхно беше и предложението за днешната извънредна сесия.

Ангел Джамбазки от групата на ГЕРБ заяви, че когато се говори за демонтаж на този монумент може да се говори за демонтаж и на други - като този на американските летци при американското посолство, където не били отразени имената на жертви на техните бомбардировки, и монументът "1300 години България" пред НДК, който символизирал в момента състоянието на българската държава.

Джамбазки очевидно забравя, че паметникът на американските летци се намира на територията на US посолството.

Според председателя на СОС Андрей Иванов дебатът е безсмислен. Според него най-цивилизовано е проблемът с това място в София да бъде решен след международен конкурс. Иванов заяви, че администрацията е подготвила и предстои да обяви подобен конкурс за оформянето на градското пространство в Княжеската градина.

Стефан Иванов от СДС припомни историята на паметника, който от изграждането си до момента е държавна собственост. По думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото не е изграден с руски пари, а с тези на българските данъкоплатци.

Той цитира и писмо на кмета на Димитровград Стефан Димитров, който е поискал паметникът да бъде преместен в града. Преди време стана ясно, че община Димитровград има инициатива градчето да стане музей на тоталитарното изкуство.

Бойко Маринков (БСП) заяви, че разговорът не е заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от СДС и ДСБ към правителството за взаимоотношенията му с Русия. 

Друг вносител на предложението - Поля Станчева от ГЕРБ, заяви, че не споделя идеите на СДС и ДСБ за демонтажа на паметника. По думите й обаче би "защитила с живота си" правото на тези, които не искат паметникът да е на това място, да изразят мнението си. Според нея е добре да се проведе референдум, за да се види какво мислят хората.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.06.2011, 18:25

1 Angel Chortov | 29.06.201118:31

Браво ГЕРБ, браво БСП! И не само по този въпрос трябва да си сътрудничите! Ний всички като братя сме родени - с червена кръв във сините си вени! Вашата позиция е правилната, а ДСБ и СДС в случая раздухват омраза!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани