22 проекта за нови вузове у нас са поданени в Националната агенция за оценяване и акредитация | webcafe.bg
newscafe

Университетското градче България...

Webcafe.bg
04.05.2011, 11:21 (обновена 04.05.2011, 16:52)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

Още 22 вузчета у нас са в зародиш, освен действащите 73...

Общо 22 нови проекта за нови висши училища в България са подадени в Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), съобщи в. "Труд".

В момента на територията на страната ни действат общо 73 университета и колежа. Двайсет от тях работят по Търговския закон...

Славянски университет "Иван Вазов", университет "Колеж по туризъм и регионален мениджмънт "Св. Георги" в Сапарева баня, Източен европейски образователен център - Пловдив, Екоколеж - Пловдив, Икономическо училище - Кюстендил, и т.н. са само част от поредните искания за вузчета.

Агенцията ще трябва да проверява дали проектите отговарят на академичните изисквания. Основното изискване към тях по закон е бъдещите вузове да развиват образователна и научна дейност.

Самото откриване на университетите обаче става с решение на Народното събрание.

На 18 от тях сме дали откази, съобщи председателят на НАОА проф. Иван Панайотов, цитиран от автора на публикацията Анета Петкова.

Причините били различни - от липсата на материална база до недостатъчен брой преподаватели.

Два са отказите, които е получил Еврошвейцарският университет във Видин. Ден по-рано депутатката от ГЕРБ Любомила Станиславова обвини агенцията, че е поискала подкуп от 600 000 евро, за да одобри вуза.

Това е толкова абсурдно, че дори не мога да се обидя, каза проф. Панайотов. Имало 10 мотива висшето училище да не получи положителна оценка.

Но три проекта са били утвърдени - богословският университет, икономическият в Бухово и аграрният в Добрич. Те обаче не са получили разрешение да работят от предишния парламент.

Този парламент пък одобри откриването на Пернишкия университет - даже с благословията на премиера Бойко Борисов. ВУЗ-ът в миньорския град беше обещан от президента Георги Първанов.

От агенцията са обяснили, че основна причина за откриването на нови вузове била, че на тях се гледа като на средство за "съживяване" на региона - нови работни места и задържане на млади хора.

Oще: акредитация  българия  вуз  колежи  наоа  образование  университети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани