Новите младотурци* няма да спрат с протестите | webcafe.bg
newscafe

Новите младотурци* няма да се спрат

Webcafe.bg
07.06.2013, 11:05 (обновена 07.06.2013, 20:58)
ердоган

Снимка: © Getty Images

Турският премиер Ердоган: Останахме силни, но никога не проявихме инат. Ние сме заедно, ние сме единни, ние сме братя

Турският премиер Реджеп Ердоган остана непреклонен пред протестите след завръщането си от обиколката в Северна Африка, а също такава непреклонност да се оттеглят и смирят показаха и протестиращите, окупирали истанбулския площад Таксим.

Ердоган е категоричен, че на мястото, отредено за строеж - парка Гези, ще се строи, каквото е решено - мол, османски казарми, джамия. За целта ще бъде разрушен Културният център, който носи името на бащата на турската република Кемал Ататюрк.

"Останахме силни, но никога не проявихме инат. Ние сме заедно, ние сме единни, ние сме братя", заяви Ердоган пред десетки хиляди симпатизанти на своята Партия на справедливостта и развитието при посрещането си на летището в Истанбул снощи. Сред тълпата се чуха призиви: "Да отидем, да смажем "Таксим", но премиерът призова към спокойно разотиване.

Ердоган призова демонстрациите да спрат

Турският премиер призова да се сложи край на антиправителствените протести, избухнали на 28 май. "Призовавам към незабавен край на демонстрациите, които изгубиха демократичния си характер и се превърнаха във вандализъм, с разрушаване и обиране на магазини", заяви Ердоган. Той увери, че сигналите за употреба на прекомерна сила от полицията над демонстранти се разследват.

"Мисля, че правителството прекали в стремежа си да смачка народа. Истината е, че премиерът Ердоган и обкръжението му искат да направят от Република Турция ислямска държава по арабски модел. Той и министрите му се видяха в чудо, защото протестите са наистина спонтанни и от сърце чисти, не се допуска крак на партиец.

Ататюрк vs ПСР

Кабинетът и парламентът приемат привидно демократични закони, но те обслужват само управленските елити, казва в репортаж на БГНЕС Ервин Сертер, изселник от Кърджали в Истанбул и участник в демонстрациите на площад Таксим.

Той разказа, че поне 85% от хората по площадите са на възраст под 30 г. и подчерта, че неслучайно Ататюрк е завещал държавата на младите. "Не на 100, а на 10 000% протестиращите искат една модерна, светска Турция, закърмена с идеалите на Ататюрк. А от няколко дни думата "чапулджу" (мародер, от тур.) стана най-употребяваната.

Защо ли премиерът нарече тези млади хора мародери, след като преди време се обърна към тях и им препоръча да раждат поне по три деца? Протестите родиха и специфичния си фолклор, "модерните" имена на новородените трябвало да бъдат Чапулгюл, Чапулхан и Чапулай, да, намираме време и за усмивка, макар и с буца в гърлото", посочи Сертер. Той изрази недоволство от дългото мълчание на турските медии, които действително избягваха новините от площадните стълкновения.

Медийно затъмнение

"Има само 3 независими телевизии - "Улусал канал", "Халк тв" и "Ода тв", всички останали премълчават или гледат да угодят на правителството. Всички големи ежедневници са под контрола на Ердоган, той притежава чрез подставени лица огромни пакети от собствеността им. Затова и изнасяните от тях данни за арестуваните, ранените и за цялата ситуация се разминават с истината", коментира Ервин Сертер.

Той със съжаление допълни, че и в Турция като в България доскоро "опозицията е ялова", което носи разочарования на поддръжниците й, очакващи промяна на статуквото, наложено от Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

Имат манифест и химн

Протестиращите вече работят по обобщаване на исканията си, става ясно от публикувания Манифест на OccupyGezi в сайта Subjektif.org. Дългият списък на претенциите налага извода за застрашаващите размери на ограниченията, налагани от политиката на управляващата консервативна ислямистка партия. Но разкрива и мащабите на яростното пробуждане на младите турци.

Освен за отказ от проекта за застрояването на Гези парк, те настояват за механизми на гражданския контрол, за правото на събиране и демонстрации, за пълна свобода на словото и информацията, за премахване на пречките, възпрепятстващи всички видове активно участие в политиката, за модернизиране на Конституцията от 1961 г., вместо на новата, за отмяната на всички имунитети, а медийната цензура да бъде обявена за незаконна и свободата на информацията и изразяването да бъде прилагана по международните стандарти.

И още: да се премахнат интернет филтрите, задължителната военна служба, военните съдилища, дискриминацията на база народност, етнос, цвят на кожата, пол, сексуална ориентация и полова идентичност. Да се вдигне забраната за употреба на алкохол на обществени места и задължението жените да носят забрадки. Турция да признае арменския геноцид, а държавата да се разграничи от всички религии и секти.

Стилът на живот и предпочитанията на отделния човек да бъдат защитени от закона, а полицията да прекрати насилието и т.н. До днес Манифестът съдържа 67 конкретни искания. Сред тях са и тези за правото на избор на жените по отношение на абортите, за намаляване на астрономическите данъци върху бензина, алкохола и тютюна.

Не са пропуснати и претенциите в посока на прозрачното управление и разходването на бюджетите, за референдуми по въпросите на АЕЦ или топлоцентралите, за гаранции за околната среда и правата на животните, за създаването на устойчиви политики, основани на научни знания и мн. др.

Протестът на площад Таксим в Истанбул снощи беше посветен на подкрепата на другите турски градове и на възпоменание за жертвите на полицейския терор, е съобщено в страницата Diren Gezi Parki (Съпротива Гези парк) във Фейсбук.

Съобщението, че Ердоган не е отстъпил нито крачка назад от намеренията си за ликвидиране на парка разгневи демонстрантите.

Изселникът Осман Йозгюр определи ситуацията така: "Таксим не е Тахрир. Ние всички наистина искаме само тези малки големи неща - Мустафа Кемал Ататюрк. Което означава свобода на живот и право на избор, жени и момиченца не със забрадки като пингвини, прозрачност и всичко, което е присъщо на една модерна светска държава". Той разказа и анекдот, роден от протестите.
"Какъв е парфюмът ти? 
- Лютив газ.
- Много гадно вони, откъде го купи?
- Понеже сме деца на Ататюрк, пръскат ни на промоция без пари".

Йозгюр цитира и последните думи на загиналия Абдоджан Джомерт от последния му пост в една от мрежите. "През последните 3 дни съм спал само 5 часа, отнесох несметни количества пиперлив газ, 3 пъти бях на косъм от смъртта. Познати ме укоряват, че протестирам, защото не аз ще спася държавата. Да, дори да не можем да я спасим, ще умрем, но няма да се откажем от пътя. Уморен съм до смърт, изпих 7 енергийни напитки и 9 обезболяващи хапчета, но довечера пак съм на протеста за промяната", е написал младежът. Каква ще е развръзката - кървава или мирна, тепърва ще разберем.

*По Уикипедия: Младотурската революция е държавен преврат в Османската империя, извършен през юли 1908 г. от военнослужещи и политически дисиденти, с цел да се ограничи абсолютната власт на султан Абдул Хамид II (1842-1918) и да се възстанови конституцията от 1876 г., като средство за запазване на териториалната цялост на държавата и намаляване на влиянието на Великите сили върху управлението ѝ.

Революцията постига непосредствените си цели и дава властта в ръцете на Комитета за единство и прогрес, но в дългосрочен план се проваля и създава предпоставките за окончателното разпадане на империята и създаването на съвременната Турска република.

Младотурци е общо название, с което се обозначават няколко групи от дисиденти и конспиратори, възникнали в края на ХІХ в. както на територията на империята, така и в емиграция. Комитетът за единство и прогрес възниква като нелегална политическа организация, впоследствие КЕП се превръща в доминиращата сила на младотурското движение.

Oще: ататюрк  гези  истанбул  протести  пср  реджеп ердоган  таксим  турци  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 09.06.201309:50

В исторически план,турците ,като "потурчват" вдигат много шум с техните "каба- зурни"....а "младотурците" са вече в БГ университетите и след няколко години дори биха преподавали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 08.06.201309:13

анадолския кенеф е поне 3 класи над бантускотския.. и исканията са смислени за разлика от банту идиотите дето сакат държавата да ги гледа от люлка до гроб.
   

оценка

+0 -0