Временната комисия за изработване на Изборния кодекс обсъжда електронното гласуване по Интернет | webcafe.bg
newscafe

Електронното гласуване в България е неизбежно

Webcafe.bg
25.05.2010, 14:29 (обновена 25.05.2010, 14:48)
Михаил Константинов

Снимка: © БГНЕС

Професор Михаил Константинов е отдавнашен привърженик за въвеждане на електронно гласуване в България

Рано или късно електронно гласуване в България ще има.

Зад това мнение застанаха депутати и експерти, които участват в заседанието на работните групи на Временната комисия за изработване на Изборния кодекс. Електронното гласуване по Интернет е една от темите, която предстои да бъде дискутирана.

Проблемът при електронното гласуване по Интернет е контролираният вот, заяви пред репортер на БГНЕС днес проф. Михаил Константинов, който също участва в комисията. Съмнението за качеството на това гласуване не е техническо, защото то е толкова сигурно, колкото и електронното банкиране, каза професорът.

Според него, ако обаче има контролиран вот, проблемът става нерешим.

Константинов заяви, че твърдо стои зад идеята за гласуване по Интернет, но за да има то ефект "политиците трябва да спрат да купуват гласове". За съжаление и това е пазар, има продавачи, има купувачи и то най-вече между ромите и бедните хора.

Професорът смята, че първо трябва да се експериментира с новия вид гласуване. По негова информация никоя друга държава досега не го е въвеждала изведнъж, с изключение на Естония.

ДПС има принципна позиция - ние сме "за" електронното гласуване по Интернет, но възникват сериозни въпроси дали тази възможност няма да се превърне в проблем, заяви за БГНЕС и депутатът от ДПС Янко Янков. Ще са необходими гаранции да няма злоупотреби, да няма контролиран и манипулиран вот, добави той.

Електронното гласуване по Интернет може да бъде реализирано чрез смарт карта, чрез ПИН код, който гражданите могат да получат в съответната община, поясни Янков. Разбирате, че тези неща биха могли да бъдат предадени на друг човек, дори доброволно, примерно, сред служителите на голяма корпорации, обясни депутатът. Шефовете на фирмите могат да реализират вота на всички свои служители от собствения си офис чрез различните ПИН кодове или чрез смарт картите. Това може да стане и в едно семейство.

Опитът при гласуването по Интернет е противоречив, никъде по света той не се прилага масово, категоричен бе Янков. От друга страна ние трябва да се съобразяваме със структурата на избирателите, каза той. В България, за голямо съжаление, има големи групи хора, които са готови срещу възнаграждение да си предоставят правото на глас и контролът тук трябва да бъде много сериозен, е неговото мнение.

Янко Янков смята, че при електронното гласуване по Интернет гласовете могат много по-лесно да бъдат манипулирани, купени и подменени, отколкото при сегашното - чрез бюлетини. От ДПС обаче ще настояват да се експериментира с новия вид гласуване, но постепенно, прозрачно, за да се видят резултатите, защото рано или късно то ще се случи в България.

Oще: електронно гласуване  изборен кодекс  михаил константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани