Паметникът на съветската армия изрисуван от 35-годишен | webcafe.bg
newscafe

Паметникът на Съветската армия изрисуван от 35-годишен

Webcafe.bg
25.06.2011, 10:17 (обновена 25.06.2011, 10:53)
са

Авторът не е от графити поколението.

Анонимният автор, изрисувал Паметника на Съветската армия, е художник, вероятно на възраст над 35 г. и не е действал сам.

Такъв профил се очерта в разследване сред общността на графити-артистите, пише "24 часа".
Съветските воини са преобразени с боя, а не със спрейове, които са основното оръдие на уличните художници.

Концепцията да се превърнат съветските войници в американски супергерои е измислена от по-зрял човек, достатъчно възрастен, за да е израсъл с герои като Супермен и Капитан Америка. Вестникът кани автора да се разкрие и обещава да го защити. 

Освен това художникът не се е подписал. Ако беше от графити обществото, щеше да остави свой "таг". Тагът е името на художника на графити, изписан като триизмерна и почти неразчитаема плетеница от букви.

Надписът под изрисуваните войници - "В крак с времето" - не е в стила на графитистите. Буквите са небрежно издраскани, а човекът, който се занимава с графити, би ги изписал красиво.

Съветската армия е преобразена не със спрейове, а с бои - това е още един знак, че в нощта на 17 срещу 18 юни е действал професионален художник, а не хлапе.

Зам.-ректорът на Художествената академия Свилен Стефанов смята, че стрийтартист не би участвал в тази акция. Наистина, те имат свои правила и ги спазват. Но това не значи, че друг човек, извън техните среди, няма да го направи. 

Според известния русенски художник Иван Иванов - Йоаний, акцията "супергерои" е добре организирана и вероятно е извършена от няколко души. Тя не е била дело на млад творец, тъй като "образите не са в стилистиката на най-младото поколение". Супермен и Капитан Америка са герои от близкото минало, като символи те са значими за хората над 30 г., смята той.

Oще: графити  паметник  протест  съветската армия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

2 strawsPulledAtRandom | 26.06.201108:42

Щом е кръгло, значи е оранжево, щом е оранжево, значи е портокал. Ей, пе.ераст, я да изчистиш паметника!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

1 Rose Mary | 25.06.201118:03

"Такъв профил се очерта в разследване сред общността на графити-артистите..."

Плахо да допусна, че профилът са го очертали съответните специалисти. Намига В голяма част съм съгласна, особено за годините. Струва ми се, че подобна аналогия и едновременно отричане и на двата типа супер-герои биха могли най-добре да се усетят и изразят от някой с повече опит, за когото и двете идеологии някога са били значими, а после - разочароващи, но и все още с достатъчно енергия за реализиране на някаква форма на протест. И най-добре май наистина пасва възрастта около 35.

Удовлетворена съм, защото образът на "вчерашния келеш, който цапа" все повече отпътува към нищото. Оказва се, че първосигнално-емоционалната реакция може да е била най-лесната, но не задължително най-вярната.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани