Румъния и България на опашката по усвояване на европари | webcafe.bg
newscafe

Румъния и България на опашката по усвояване на европари

Webcafe.bg
18.04.2013, 16:37 (обновена 18.04.2013, 16:49)
Европейска комисия

Изоставането при усвояването на европарите е най-голямо в Румъния - с едва около 15 на сто разплатени разходи, следва България с под 30%

Шест страни, сред които и България, може да загубят част от предвидените за тях европейски средства, ако не ускорят усвояването им, гласи представен днес стратегически доклад на Европейската комисия за кохезионната политика, предаде БНР.

Нивото на разплатените средства по европейски проекти е особено ниско в Румъния, България, Чехия, Унгария, Малта и Италия, расте рискът при липса на подходяща мобилизация, значителна част от средствата, предвидени за тези страни, да бъдат загубени, гласи докладът. 

Включената в него графика показва, че изоставането е най-голямо в Румъния - с едва около 15 на сто разплатени разходи, следва България с под 30%.

Докладът разбива един от митовете на управлението на ГЕРБ, според който те са едва ли не шампиони по усвояването на средства от Европейския съюз.

Отчитайки работата си за мандата, министърът по еврофондовете Томислав Дончев си писа "петица". Той дори заяви при оставката, че е "превключил системата на автопилот без драматичните нюанси, тоест тя би могла да следва курса известно време, вероятно месеци".

От Еврокомисията уточняват, че данните за повечето страни са до края на 2011-а, както и че сегашните оперативни програми приключват през 2015-а и все още има време да се ускори работата по проектите. 

От докладите, представени от отделните държави, става ясно, че България е отчела положителни ефекти от политиката на сближаване по отношение на заетостта, икономическата активност, брутния вътрешен продукт на глава от населението, производителността на труда и делът на хората, които има достъп до водопровод и канализация. 

За Евросъюза като цяло Комисията отчита, че около два и половина милиона души са намерили работа с помощта на Европейския социален фонд, близо 2 милиона са получили достъп до широколентов интернет, 2,6 милиона - до водоснабдителни услуги.

Oще: брюксел  българия  ек  ес  средства  усвояване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.04.2013, 16:54

2 Desislava Popova | 19.04.201314:51

То усвояването е сложна и отговорна процедура, не както си мислят хората, вземаме едни пари и ги раздаваме на предприемчивите за да създават блага и увеличават икономическия потенциал на страната... Ами ако средствата попаднат в "неподходящите" ръце, на някой извън кръга на близките и роднините (с други думи на доверените хора) на управляващите? Ами ако не дай си боже бъдат използвани за създаване на нещо, което да отвори нови работни места, да подобри инфраструктурата, да направи живота по добър за хората... Не бива да се допуска такова недоглеждане. Както се вижда от доклада най проспериращите държави в Европа не си усвояват средствата, Италия, Румъния, България, все държави, които не са заплашени от фалит. Имат си много, не им трябва повече. И икономиките им са на ред, и корупция си нямат изобщо, и мафията няма място там... Да и се не начуди човек на тази Европа, вместо да си спести средствата тя се сърди, че толкова стабилни икономики не ги изразходват.
Ех, колко мъдрост има по тоя свят Боже...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 19.04.201312:29

Всъщност не е така... ние просто ги усвояваме, но на определени нива. Вземат ти разни висши чиновници и парите не стигат реално до хората, за които са предназначени. Това се обяснява само с една дума – корупция.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани