Държавата пак бави парите за здраве | webcafe.bg
newscafe

Държавата пак бави парите за здраве

Webcafe.bg
02.03.2010, 18:43 (обновена 02.03.2010, 18:52)
Божидар Нанев

"Министър Божидар Нанев" сочи посоката на здравната реформа

За втори пореден месец държавата забавя парите на джипита, зъболекари, болници и лекари-специалисти. Така се получи със средствата за ноември, които - вместо в последния работен ден на декември, здравеопазването получи в началото на януари. 
Навръх Коледните и Новогодишни признаци гилдията остана без пари.

Така става и сега, като закъснението се очертава да е още по-голямо. От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) съобщиха, че на 1 март са превели едва 23 млн. лева на болниците за извършеното от тях през януари. Още 108 млн. лева за извънболничната и част от болничната помощ ще бъдат преведени на районните каси между 15 и 19 март.
До 5 март здравната каса ще плати и част от парите на аптеките - 17 млн. лева.

От въпросните 108 млн. лева най-голям дял ще получат болниците - над 70 млн. лева, 12 млн. лева - общопрактикуващите лекари, а на зъболекарите - 9 млн. лева. За медико-диагностична дейност ще бъдат изплатени 5 млн. лева, а за специализирана извънболнична помощ - 12 млн. лева. Парите едва ли ще стигнат, тъй като за плащанията в здравеопазването са необходими малко над 140 млн. лева месечно. 

През януари здравната каса е събрала от здравни вноски едва 30 млн. лева и за да попълни липсите, държавата извади 70 млн. лева. Не е ясно какво става сега.

През ноември м.г. бяха огласени данни, че фирми дължат над 220 млн. лева от неплатени вноски за здраве на служителите си. При това бяха проверени само компании с над 5000 лева дългове. Това означава, че в действителност картинката със събираемостта е много по-страшна.

Бюджетът на НЗОК е изчислен при 6.6 млн. осигурени граждани, което ще рече, че е предвидено около 1 млн. души да не плащат вноски. Въпреки прогнозите на касата,  че увеличените вноски за самоосигуряващите се от 10.40 лв. на 16.80 лв. месечно (заради по-високия осигурителен праг от 1 януари) ще увеличи и приходите на НЗОК, това не се случи.

Към 1 декември 2009 г. около 380 000 души имаха повече от 3 неплатени вноски за последните 36 месеца. Ако не са си платили задълженията до 1 март, по закон ги заплашва глоба от 500 до 1000 лева.

Освен парите за здраве с малко закъсняха и детските надбавки, плащани от социалното министерство, което разгневи родителите.

Oще: здравеопазване  министър божидар нанев  нзок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани