Половината строежи в чашките на язовирите се оказаха редовни съгласно Закона за устройството на територията и незаконни според Закона за водите | webcafe.bg
newscafe

Вилите край язовирите полузаконни, половината остават

Webcafe.bg
01.02.2011, 14:41 (обновена 01.02.2011, 16:29)
Росен Плевнелиев

Снимка: © БГНЕС

Според строителния министър Росен Плевнелиев общинските администрации са главните виновници за незаконното строителство. За язовир Ивайловград от 2007 г. никой от кметовете и главните архитекти не е сигнализирал министерството, посочи той

Всяка втора вила в чашите на 53-те големи язовира у нас е незаконна и ще бъде съборена. Това стана ясно днес, след като министрите на регионалното развитие Росен Плевнелиев и на околната среда Нона Караджова представиха резултатите от инспекцията.

От 1470 проверени обекта около язовирите в страната 748 са незаконни и Дирекцията за национален строителен контрол започва премахването им. От проверените 241 са с влезли в сила забрани за ползване, а 43 строежа са спрени, каза Плевнелиев.

Сред незаконните сгради, които подлежат на събаряне, има и бараки и масивни сгради. Около 300 от тях ще бъдат премахнати със заповеди на ДНСК до края на април и всички заповеди ще бъдат публикувани на сайтовете на МРРБ и ДНСК.

Събарянето на незаконните сгради трябва да стане за сметка на собствениците, но ако се наложи принудително премахване ще бъде отпуснат допълнителен бюджет на строителния контрол. 

Законни по ЗУТ, незаконни - по Закона за водите

Половината строежи край проверените язовири с национално значение се оказаха редовни съгласно Закона за устройството на територията и незаконни - според Закона за водите, но въпреки това спрямо тях няма да се предприемат действия по премахването им.

Най-големите нарушения са около язовир "Ивайловград", нашумял с именията на митничарски шефове - от 195 проверени обекта там 169 са незаконни.

Около язовир "Кърджали" от общо 159 постройки се планира събарянето на 130, а на язовир "Искър" от 329 обекта 103 са нередовни.

Техните собственици обаче имат срок до края на април да предоставят документи и през май вече ще се прецени окончателно за кои обекти ще се издадат заповеди за събаряне. Те може да се обжалват пред съда, въпреки че това не спира изпълнението им, обясниха от ДНСК.

По повод полузаконните строежи в чашите на язовирите, от дирекцията обясниха, че до тях се стигнало заради липсата на обособени санитарно-охранителни и заливни зони.

Съгласно Закона за водите достъпът до тях е забранен и не може да се извършва никаква дейност. Тези територии трябва да се оградят и маркират от дружествата като НЕК, "Язовири и каскади", Напоителни системи" и др., които стопанисват язовирите публична държавна собственост.

Девет от язовирите до момента нямат учредени санитарно-охранителни зони, които да определят минимални отстояния на строежите от водоема. Сред тях са "Камчия", "Тича", "Белмекен" , "Кокаляне" и "Георги Трайков".

Два от тях са питейни - "Кокаляне", който е авариен за водоснабдяването на София, в случай на проблем с водопроводите от другите 2 водоизточника на София - "Искър" и "Бели Искър" в Рила. Другият е язовир "Цонево" в област Варна, също резервен за питейна вода.

При това положение по закон обаче те не могат да бъдат използвани за питейно-битово водоснабдяване в случай на авария, подчерта шефът на дирекцията за управление на водите в ековедомството Асен Личев. Отговорността за учредяването на зоните е на собствениците на 9-те язовира - НЕК, "Язовири и каскади" и "Напоителни системи", а процедурата ще трае минимум година, казаха от екоминистерството. Някои от язовирите вече са в процедура по учредяване на зоната.

По думите на Мила Гечева, шеф на ДНСК, липсата на санитарните и заливни зони позволило на поземлените комисии и общините да връщат на хората ниви и терени за застрояване в чашките на язовирите. Въпреки че са в забранена за човешки достъп зона, за тях са издадени строителни разрешителни и ДНСК не може да предприеме никакви действия спрямо техните собственици.

Според екоминистъра дотук се е стигнало и заради недобре регламентираната собственост на водите и  прехвърлянето на отговорности между различните институции и общините и държавата. Това щяло да се оправи с приемането на национална водна стратегия, която ще уреди по-добре водната собственост.

Плевнелиев отново се възмути как нито един главен архитект на община не е сигнализирал, че няма установени граници на въпросните зони, а просто са раздавали терени и строителни разрешителни.

За да не се получава и в бъдеще така, на дружествата, стопанисващи язовирите, е разпоредено да оградят санитарните зони. Няма обаче да ги наказват, че не са си свършили задълженията, въпреки че кои са границите на някои от санитарните зони се знае от 1970-а.

От разясненията на министрите и шефката на ДНСК не стана много ясно какво ще се случи с държавните почивни бази, включително такава на руското посолство, във вододайната зона на язовир "Искър". Според Гечева тяхното положение трябва да се уреди с одобряването на застроителни и подробни устройствени планове от съответните общини.

В същото време тя обясни, че приемането на такива планове не означавало узаконяване на незаконни постройки, тъй като крайният срок за приемането на декларации на такива обекти изтекъл през 2003 г. По думите й обаче има още необработени документи за узаконяване.

Гечева и Плевнелиев обещаха, че при следващите акции по събаряне на незаконните постройки ще се обръща сериозно внимание на извозването на строителните отпадъци. При рушенето на морския хотел "Рамона" и на незаконната буна в курорт "Русалка" на семейство Баневи тонове отпадъци паднаха в морето.

Глоби за кметове, непочистили руините

По закон извозването на този вид боклук е задължение на общините и те ще бъдат глобявани, ако не почистват след акциите, стана ясно от думите на шефа на ДНСК.

При проверката на язовири са открити и 33 незаконни сметища - край "Дългопол", "Поморие", Сухин дол", "Стърница" и др. На кметовете са издадени предписания да ги почистят. Констатирани са и 18 нерегламентирани изпускания на непречистени води в язовирите, както и 19 ползвания на вода без издадени разрешителни за водочерпене. Открити са и незаконни кладенци и две нередовни съоръжения за отглеждане на аквакултури в територията на съответния язовир. Наложени са санкции, заяви екоминистърът.

Oще: вили  водоеми  днск  заповеди  зут  нарушения  нек  нона караджова  обекти  росен плевнелиев  санитарни зони  сгради  събаряне  язовири 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

4 newmind | 02.03.201111:10

Това е НОВИНА:

ПЛЕВНЕЛИЕВ ПЪРВИ НАРУШИ СРОК ОТ НЕГОВАТА БИБЛИЯ!
ПЛЕВНЕЛИЕВ ФЕНОМЕНАЛНО ПРОДЪЛЖАВА САМО ДА СЕ ХВАЛИ,А РЕАЛНО НЯМА НИЩО В ПОЛЗА НА НАРОДА!

ЗАКЪСНЕНИЕТО Е ВЕЧЕ ДВА МЕСЕЦА!
Прекалено му е лесно на Плевнелиев да съди,ако може без да види собствената и на държавата вина !

Народът очаква от Плевнелиев, чиновниците в МРРБ да си изпълнят високо експертно и много честно задачата за балконите:Надяваме се,че вече правилата са интегрирани

http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=interview&id=2702


Въпросът накратко е:

1. Какво е обещаното решение (обещанието е дадено в Дарик радио) на проблемът с незаконно усвоените балкони в цяла България? Тук имаме закъснение от срокът,който сам си сложи и обеща министърът в студиото на Дарик радио, а именно 1 януари 2011г. Защо продължава терорът от страна на ДНСК върху обикновени граждани, да си разрушават остъклените балкони,след като ДНСК е сезирано чрез медиите за целия проблем касаещ един милион остъклени и усвоени балкони в цяла България?

Водещ /Дарик радио/: И за балконите какво... кой ви пита, всички са незаконни остъклявания. Водещ: ...то ще може тогава и някоя барачка да узакониш. Р. Плевнелиев: Но, вижте, не трябва пък на сто процента в момента да си мислим, че всеки балкон е незаконен, защото има различни правила, които се интегрират. По темата с балконите... Водещ: Честно да ви кажа, не познавам някой, който да е ходил за строително... Р. Плевнелиев: След две седмици. Водещ: След две седмици ще кажете какво ще правим с незаконните остъклявания. Р. Плевнелиев: Ще имаме, ще имаме, да, ще имаме... Водещ: Прочетох някъде в интернет въпроса ще се бута ли и правителствената почивна станция край язовир Искър. Защото, нали, ако кажем - край язовири няма да има, защото там има вода, която се пие, значи няма да има и Министерският съвет почивна база. Водещ: Добре, значи ще се видим в края на януари - началото на февруари. Р. Плевнелиев: Обещавам. (обещано)...но неизпълнено!

На 1 февруари Плевнелиев даде пресконференция за незаконното строителство,но не каза нищо нито за “остъклените” нито за бутането на незаконната почивна станция на Министерски съвет в чашката на яз.Искър, както беше обещал в интевюто пред Дарик!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! Отговор още няма? А вече се видя,че с решение на съда е обявено за незаконно строителство - Проходът на републиката!

Вторият основен въпрос е:

Кога МРРБ и ДНСК ще изготвят Публичният регистър на незаконното ДЪРЖАВНО СТРОИТЕЛСТВО? В Държавата ни е пълно с незаконни държавни и общински незаконни обекти и такива без акт16? Оставаме в очакване Плевнелиев да докаже,че не се прилагат двойствени стандарати за хората и за държавата!

Има ли поне един общински подлез със законни строителни документи и акт 16? А имат ли задължителните по ЗУТ Технически паспорти? А какво е положението със законността на детските площадки в София? От 1600 само 16 законни! Моля ви господа министри и журналисти не ни мъчете с неправенето си, а започнете да решавате реално проблемте на ХОРАТА!!!!

Ще дочакаме ли адекватни отговори все пак? А за титани като Татарски депутат от ГЕРБ,който иска да се обявят всички строежи незавършени до пет години за незаконни!!! - какво да кажа?няма да естоне нито един път и нито една държавна сграда първо. Но чевечецът си мисли първо как да разруши на хората постройките и как да подхранва още корупционната среда у нас. Това е положението у нас - бъкано е от титани на мисълтта,клоуни,кинозвезди и нито един с мозък и реално желание да постъпи като мъж и да поеме дадената му от народа власт и лична отговорност!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 01.02.201118:33

Как ша ги събарят бре.Избори идат-отчуждават ги и ги дават на циганите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

2 WWW_ORIGINALNI_BE | 01.02.201118:30

Ххахахах е ти си луд ;д хаха на 1000 квадрата са 10 000 лв на година , за човек с открадните 20 000 000 лв не са нищо това ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 17:03

1 Непиещ | 01.02.201118:25

Защо ще ги събаряте? Направете им една глоба от 10 лв на квадрат разгърната застроена площ за година. Докато си плащат това ще носи пари. Спрат ли да плащат , на десетата година имотът се конфискува поради неплатени данъци. Ана министъра ,да му напомня , че законът е за всички. И за "Веселото село" и за гетата с "платените избиратели". Щом може за едните, значи може и за другите и обратно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани