Максим се моли за благочестиво възпитание на децата ни | webcafe.bg
newscafe

Църква + Държава = Златен век (?!)

Webcafe.bg
24.09.2010, 14:04 (обновена 24.09.2010, 14:59)

1 от 2 снимки Назад Напред

Литийно шествие

Снимка: © БГНЕС

Отец Иван от Нови хан с една от питомките си

Хиляди свещеници и хора, докарани с автобуси от цяла България, както и от София, изпълниха площада пред храм-паметника "Свети Александър Невски", където на специална платформа патриарх Максим  отслужи молебен за благочестиво възпитание на децата ни. 

Как да стане - чрез въвеждане на задължително вероучение в училище. На това беше посветено и литийното шествие. Във Варненска и Великопреславска епархия пък се появиха плакати, на които пише.
На тях пише:" Църква + Държава = Златен век", "Църква + училище = Национално Възраждане" и др.

Необходимо е да се въведе образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца - предвид задълбочаващата се ценностна криза, се казва в обръщението на Българската православна църква, прочетено от Русенския митрополит Неофит, който е и говорител на Светия синод.

Митрополитът припомни още ролята на църквата през Възраждането и създаването на първото светско училище. Той призова в словото българската държава мъдро и отговорно да изпълни дълга си и да въведе задължително обучение по предмета религия.

В петицията на БПЦ, която пък ще се разпрати до президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на образованието Сергей Игнатов се иска децата "да бъдат защитени от нравствения разпад и се призовава българската държава да изпълни дълга си към бъдещите поколения, като чуе гласа и приеме направеното предложение от БПЦ за съвместна работа и за незабавно пристъпване към законодателни промени за задължително обучение по предмета религия".

След молебена, отслужен от патриарх Максим, всички на площада пяха "На многая лета". След това бе изпълнен химнът на България и бяха развети трибагрениците. След като приключиха словата, всички започнаха да скандират "Православие".

На един от лозунгите, които гражданите носят, бе написано: "66 години атеизъм стигат!"
Българският патриарх пожела божието благословение да бъде над всички.
После започна детски концерт. 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани