Щонов с изненадващо прозрение: VII реактор на "Козлодуй" - рисков, Южен поток - чудесен | webcafe.bg
newscafe

Щонов с изненадващо прозрение: VII реактор на "Козлодуй" - рисков, Южен поток - чудесен

Webcafe.bg, по БНР
15.08.2014, 16:40 (обновена 16.08.2014, 00:05)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Очаква се новият ядрен реактор да бъде построен до 2023 в централата край Дунав

Служебното правителство ще анализира договора с „Уестингхаус" за VII-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй", тъй като проектът е рисков за страната, обяви ресорният министър Васил Щонов. Цялата стойност на проекта ще е над 15% от брутния ни вътрешен продукт.

В действителност според акционерното споразумение цената на VII-ми блок в лева ще е 7,6 млрд. лв., което се явява 9,3% от БВП. Същата е и цената за Южен поток.

Договорът с "Уестингхаус" беше подписан в последните дни на кабинета „Орешарски", като енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев обясни тогава, че споразумението не предвижда финансов ангажимент и следва да бъде утвърдено или отхвърлено от правителството през октомври.

"В момента, в който тръгне реакторът, целият заем ще тежи на България. За да се види колко е изгоден този проект за България, трябва да се направят анализи, а това не е нещо, което може да приключи за два месеца. Твърдо вярвам, че следващото правителство ще трябва да вземе това решение", обясни Щонов на пресконференция.

Същевременно Щонов посочи, че проектът за газопровода "Южен поток" почти не носи риск за страната ни, а въпросът е как да отговаря на изискванията на Европейския съюз.

Министърът каза още, че хранилището в Чирен е пълно 75% и се търсят пари, за да бъде запълнено до края. Така, при евентуално прекъсване на доставките на синьото гориво при криза между Русия и Украйна, ще имаме запаси, които ще стигнат за 3-4 месеца.

Според него ДКЕВР трябва да се преобразува в орган към Народното събрание: "Това, което ние искаме да направим, е дори да повишим независимостта на този орган, да му дадем възможност да стане по-експертен и да му дадем правилните способи, методи, по които те да могат да определят цената".

Щонов не се нае да каже с колко ще се повиши цената на тока през октомври, но описа недостигът на 3 млрд. лева в енергетиката като много сериозен.

Oще: аец  аец козлодуй  васил щонов  дкевр  енергетика  ток  уестингхаус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани