Двоен спад на инвестициите в България | webcafe.bg
newscafe

Двоен спад на инвестициите в България

Webcafe.bg
17.12.2013, 12:25 (обновена 17.12.2013, 16:51)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

Инвестициите намаляват, подкупите се увеличават, властта все така се хвали

България продължава да е непривлекателно място за инвестиции, а големите фирми предпочитат да не правят бизнес у нас. Това потвърждават последните данни на БНБ, оповестени вчера. 

През октомври преките инвестиции в страната ни показват сериозен отлив - минус 103.8 млн. евро при плюс 183 млн. евро за октомври 2012 г.

За първите десет месеца на годината вложенията са 1.054 млрд. евро, или 2.6% от БВП. За сравнение - за същия период на миналата година те са били 1 847.1 млрд. евро, или 4.7% от БВП, пише "Сега". 

Според експертите причините са свързани основно с политическата ситуация, която не прави бизнес средата у нас особено предвидима. Затова и част от големите компании предпочитат да изчакат, вместо да вложат парите си у нас. 

Разколебани са не само фирмите, но и гражданите - постъпленията от инвестиции на чужденци, които са си купили недвижими имоти у нас, също намаляват. За десетте месеца на годината те са напазарували имоти за 122.7 млн. евро при 200 млн. евро за периода януари - октомври 2012 г. 

Платежният баланс през октомври е отрицателен в размер на 462.6 млн. евро при отрицателен общ баланс от 336.3 млн. евро за октомври 2012 г.

За януари - октомври 2013 г. той също е отрицателен и възлиза на 711,3 млн. евро при положителен общ баланс от 1.610 млрд. евро за същия период на 2012 г.

Въпреки статистиката, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев продължава да се хвали с незапомнен от години икономически ръст, постигнат при управлението на този кабинет, който пое държавата от края на май т.г.

"За третото тримесечие имаме растеж от 0.8%, за следващата година има предвиждане за 1.8%. Промишленото производство на годишна база се увеличи с 4.1%. Такъв ръст ние на помним от години", каза Стойнев.

Прогнозите на МВФ и ЕК са за ръст от 1.5-1.6 на сто.

Бойко Борисов: През март ще стане страшно

През март положението в държавата ни ще стане отчайващо. Това е категоричната ми прогноза, заяви в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде Радио "Фокус".

"В момента вече правителството е с 1 милиард лева назад в събираемостта. Всеки месец ще спират да плащат по нещо, докато парите в хазната свършат. Според финансистите, март и април са най-тежките. Затова ще трябва да се взимат пари от резерва. Ако това стане, ще съборят валутния борд и ще настъпи инфлация", заяви той.

Според Борисов, единствената цел на това правителство е да се бави, за да си откупи време, да откраднат повече. Няма сектор, в който държавата ни да не се е сринала и това е видно, смята още той.

Oще: бнб  българия  икономика  инвестиции  растеж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.