Кристалина Георгиева изми еврокомисарския срам | webcafe.bg
newscafe

Кристалина Георгиева изми еврокомисарския срам


03.02.2010, 18:45 (обновена 04.02.2010, 00:42)
Kристалина Георгиева

Снимка: © Flickr.com

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева изглеждаше уморена, но усмихната след разпита на евродепутатите

Само час след изслушването й, Кристалина Георгиева бе одобрена за поста еврокомисар, се разбра след заседанието на координаторите в Европарламента в Брюксел. Кандидатурата й е била подкрепена единодушно по време на съвещанието, протекло при закрити врата. Така на 9 февруари ЕП ще гласува пълнвия състав на Комисията Барозу.

Втората българска кандидатура за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи бе приета доста по-позитивно от превърналото се във фиаско изслушване на Румяна Желева преди 3 седмици.

Вместо лични атаки и обвинения, тя получаваше почти непрекъснати поздрави за опита и компетентността си и редовни ръкопляскания. Повечето от зададените й въпроси бяха експертни и дори когато сред тях имаше подвеждащи въпроси и клопки, общото настроение на присъстващите в залата беше по-скоро позитивно.

Вероятно за добрия прием спомогна увереното поведение на Георгиева, както и отличният й английски, рязко контрастиращ със запъването на Желева в предишното изслушване. Бъдещата еврокомисарка обеща да бъде "силен глас за тези в тежка нужда", да се бори срещу употребата на сексуалното насилие като оръжие и да реагира рязко на насилие спрямо хуманитарни работници. По-голямата част от експозето й мина под знака на призиви към екипна работа, като по нейни думи "колективното взимане на решение е нещо, което вече тече в кръвта й".

Логично, повечето от въпросите към нея бяха свързани с разрушителното земетресение в Хаити и хуманитарната криза, настъпила след него. Косвено бяха засегнати и отношенията й с комисаря по развитието Андрис Пиебалгс и външния министър на ЕС Катрин Аштън.

Според Георгиева хуманитарната помощ трябва да се отпуска чрез неправителствени организации, за да има силен контрол над харченето на средствата. Сред важните й идеи е и създаването на европейски доброволчески корпус през 2011 г., която е годината на доброволчеството, както и на център за мониторинг на природни бедствия.

Кандидат-еврокомисарката демонстрира и грамотност по отношение на социалните мрежи и Twitter, като изрази готовност чрез блог или микро блог да осигури "по-голяма видимост на работата си".

На въпроси за ситуацията в Конго, Судан и Афганистан българската кандидатка показа много добра подготвеност.

Тя окончателно спечели евродепутатите със заключението си, изречено на френски, че днес е 85-ят рожден ден на майка й - и ако бъде избрана, тя й обещава да научи френски език.

Общата реакция сред европарламентаристите за изявата на Кристалина Георгиева е, че тя е била подготвен кандидат с добър практически опит, умение да се представя добре, увереност и харизма.

"Едно е сигурно - г-жа Георгиева не е Желева", коментира в Twitter изслушването й зелената евродепутатка Джудит Сарджентини.

Още по средата на изслушването на Георгиева британският европарламентарист Майкъл Кашман директно призова предвид нейната висока компетентност изслушването да бъде спряно и да се премине към процедура за одобрението й.

Oще: европейска комисия  кристалина георгиева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.02.2010, 09:48

1 miro97 | 04.02.201009:57

Това са хората от екипа на Борисов , нищо неочаквано не се е случило!
   

оценка

+0 -0