През границата с 30 000 лева - само ако не дължим на НАП | webcafe.bg
newscafe

През границата с 30 000 лева - само ако не дължим на НАП

Webcafe.bg
23.11.2011, 11:53 (обновена 23.11.2011, 14:39)
митница, летище

При основателни съмнения за произхода на средствата митничарите ще могат да претърсват пътуващите

Пренасянето на суми над 30 000 лева или валутната им равностойност през граница трябва да е съпроводено с удостоверение от данъчните органи, че нямате задължения към НАП или че не сте вписан в регистъра на длъжниците на НАП. Това решиха днес депутатите, които приеха окончателно на второ четене промени във Валутния закон.

Презграничните преводи и плащания над 30 000 лева също ще бъдат декларирани пред митническите органи.

Преди месец депутатите гласуваха и промени в Закона за митниците и НК, с които дадоха право на митничарите да разследват и задържат.

Задължително е да се обявяват на митницата и суми над 10 000 евро, но само при пътуване от и за трети страни. Ако пътуваме в рамките на ЕС, тази сума ще се декларира, само ако митническите органи поискат това.

Митничарите ще могат да претърсват пътуващите, дори ако пренасят през границата в брой суми под разрешения праг от 10 000 евро и да им искат обяснения за произхода на средствата. Условието е властите да имат основателни съмнения, че парите са свързани с незаконни дейности.

Предвижда се също пред митническите органи да се декларират и пренасяните благородни метали и скъпоценни камъни, както и изделията от тях.

Глоби ще се налагат, ако откажете да декларирате сумите или изделията от благородни метали, както и ако информацията в декларацията е непълна или невярна. Глобите за физически лица достигат до 3000 лв., а за юридическите и едноличните търговци - до 6000 лева. При повторно нарушение сумите се удвояват.

Oще: валута  валутен закон  данъчни  деклариране  евро  ес  задължения  митници  нап  парламент  проверки  страни  суми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани