Кабинетът „Орешарски” оценява позитивно управлението си | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът „Орешарски” оценява позитивно управлението си

Webcafe.bg
08.06.2014, 09:05 (обновена 08.06.2014, 09:34)
250713

Снимка: © Явор Николов

По-високи заплати и пенсии и по-ниска безработица отчита правителството

Кабинетът „Орешарски" публикува онлайн отчета за първата година от управлението си, в който се хвали с по-високи заплати и пенсии, финансова стабилност и намалена безработица.

Отчет се появи в сайта на Министерски съвет, след като премиерът Пламен Орешарски не успя да представи лично постигнатото от министрите за една година управление. Отчетът трябваше да бъде представен в петък пред Народното събрание, но явно заради пресконференциите за предсрочни избори на парламентарно представените партии, съкратен текст на отчета беше публикуван само онлайн.

Отчетът е с дата 4 юни е със заглавие "Постигане на финансова и икономическа стабилност, увеличаване на доходите и намаляване на безработицата е резултатът от първата година управление на правителството". Според отчета мерките по време на тази една година управление са насочени към „стабилизиращ ефект" и се оправдава с поемане на мандата в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия и задълбочаващо се разделение в обществото.

Административните тежести в тази една година са намалели и така са спестени близо 124 млн. лв. годишно на бизнеса, а планираните за реализиране до края на 2014 г. мерки ще намалят административната тежест с още около 100 млн. лв. годишно, се посочва в отчета.
Кабинетът е въвел и строга отчетност на процеса по възстановяване на ДДС и акцизи - към края на м. май 2014 г. невъзстановеният данъчен кредит е на безпрецедентно ниското ниво от около 180 млн. лв.

Според отчета е започната най-амбициозната антикорупционна реформа в обществените поръчки с приемането на промените в ЗОП.

Насърчаване на външната търговия, индустрията и 20 милиона лева за иновации са сред другите аспекти от управлението, които правителството отчита като положителни. То посочва като успех и започването на процес на ребалансиране на енергията и „истинска регионална политика".
Кабинетът „Орешарски" приема, че е поставил начало и на електронното правителство чрез въвеждане на нови 500 електронни услуги и нова институционална система за електронно управление.

Успехи са намалената контрабанда с храни, намаленото подслушване и консолидацията ан държавни структури.

Кабинетът отчита и изпълнена икономическа и социална програма - ускоряване на ръста на БВП, като от -0,1% той се увеличава до 1,1% през третото тримесечие и достига 1,6% в края на 2013 г. За цялата 2013 г. ръстът на БВП е 0,9 на сто. За първото тримесечие на 2014 г. е отчетен ръст на БВП от 1,2%.

Работната заплата е нараснала номинално с 2,3% на годишна база, а реалният ръст е 4,8%, според отчета на кабинета. А в частния сектор - ръста е от 3 процента.

Кабинетът отчита и по-високи пенсии - средният месечен размер на изплатените пенсии реално е нараснал с 12,3% и е възстановено т. нар. „швейцарско правило", в резултат на което от 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 2,7 на сто.

Равнището на безработица за първото тримесечие на 2014 г. е 13% и намаля с 0,8 п.п. спрямо същия период на миналата година (13,8%).

Ръст в производството е друг успех, който правителството отчита. „За първите три месеца на 2014 г. индексът на промишленото производство се повиши с 3,6% на годишна база. Продажбите нараснаха с 5,1%. Благодарение на икономическия растеж, през първото тримесечие на 2014 г. са разкрити 39 100 нови работни места - явление, непознато от 2009 г.", пише в отчета.

Пълният текст на отчета ще бъде публикуван в правителствената интернет страница след представянето му в Народното събрание.

 

Oще: безработица  заетост  заплати  кабинет  орешарски  парламент  партии  пенсии  пламен орешарски  правителство  работа  управление 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани