Срещата на върха на ЕС ще обсъди и лошите сигнали, които идват от Испания | webcafe.bg
newscafe

Испанско фламенко на върха на ЕС

Webcafe.bg
17.06.2010, 14:05 (обновена 17.06.2010, 21:00)
бойко борисов

Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че не се притеснява от проверката на Евростат, и препоръча да проверят и други страни, за да разберат колко ни бива в сметките...

Финансовият ни министър Симеон Дянков ще се яви на поправителен в Брюксел идния понеделник, 21 юни, за да обясни причините за променения бюджет лично на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Новината съобщи днес премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за срещата на върха на ЕС. По-късно стана ясно, че Борисов е помолил шефа на Еврокомисията Жозе Барозу да бъде на срещата като "наблюдател". Уговорката станала на форум на Европейската народна партия.

Командировката по спешност се наложи след като стана ясно, че Дянков - вместо да се срещне и обясни на Рен на 8 юни в Люксембург какво става с бюджетните ни сметки, пратил заместничката си Ана Михайлова. Затова сега ще дойде на крака да се обяснява за свръхдефицита.

"Държим да дойде бърза проверка", каза Борисов по повод изявлението на Рен, че България ще е първата страна, чиято статистика ще бъде проверена от Евростат, веднага след като новите разследващи функиции на службата бъдат одобрени от ЕП. Проверката се очаква наесен.

Според Борисов след България трябва да бъдат проверени и другите държави в ЕС. Тогава ще се види колко по-добри сме ние от тях, каза премиерът, цитиран по БНР.

По думите на премиера България има много стегната финансова дисциплина и Дянков ще я покаже "черно на бяло" на Оли Рен. Борисов е уверен, че след това мнението на премиера ще е коренно различно.

Наказания за безотговорно харчене

Днешната европейска среща на върха е фокусирана върху една главна тема - как ЕС да се справи с предизвикателството да се върне на пистата на икономическия растеж, като в същото време е обременен от най-големите публични дългове на членките си от десетилетия насам.

И върху страховете, че Испания, а не Португалия е следващата Гърция. Официално тази тема не присъства в дневния ред на дискусиите...

Европейските лидери се стремят да предотвратят заразата от гръцкия бюджет да се разпространи. Срещата на върха идва на фона на особена загриженост за публичните финанси в Испания, петата по големина икономика в еврозоната.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън, за когото това е първа среща на върха на ЕС, обеща да играе "позитивна" роля в блока.

Ние, естествено, винаги ще защитава националните си интереси, както правят другите, но и  националните ни "червени линии", каза той след закуска с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В чест на Камерън шефът на ЕК беше поръчал традиционна английска закуска от бекон, наденички и яйца.

И двамата смятат, че в дискусиите на срещата ЕС трябва да се съсредоточи върху "съдържанието", а не върху институциите. Сред темите за обсъждане са как да се подобри контролът върху бюджетите на страните-членки и да се налагат наказания при безотговорно харчене, което вдига и без друго високите бюджетни дефицити.

Лидерите на ЕС ще подкрепят нов данък за банките, за да се гарантира, че всички бъдещи спасителни операции няма да се финансират от данъкоплатците.

Въпреки че подробностите остават неясни, лисдерите на ЕС ще настояват САЩ и други големи икономики да приемат новия налог за банките на срещата на Г-20 в Канада, която започва на 28 юни.

Испанският  грип

Страховете за състоянието на Испания официално не присъстват в дневния ред на срещата. Днес, 17 юни, цените на испанските държавни облигации поскъпнаха рекордно поради засилилите се опасения в способността на Испания да изплаща дълговете си.

Правителството очаква тази седмица някои големи чуждестранни банки официално да обявят, че няма да отпускат заеми на испански трезори.

Испания е принудена да отрича съобщенията, че преговаря с Международния валутен фонд за спасителен пакет от заеми, който да й помогне да плаща задълженията си.

Страната обяви бюджетни съкращения, и - само часове преди срещата на върха - непопулярни реформи на трудовия пазар, в панически опити да избегне гръцкия срив.

Еврозоната създаде фонд от 750 млрд. евро ($ 920 млрд.) в случай че се наложи да се спасяват и други европейски страни, които имат проблеми с дълговете си като Гърция.

Бюджетните планове - всяка пролет за одобрение в Брюксел

Очаква се срещата на върха да одобри предложението държавите-членки да представят бюджетните си планове всяка пролет за одобрение от Европейската комисия, "като се вземат предвид националните бюджетни процедури",предаде Би Би Си. Нещо, срещу което Великобритания се съпротивлява силно.

Позицията на Обединеното кралство е, че приоритет за националния бюджет има британският парламент и едва след това - "контрольорите" в ЕС.

Въпреки това, предварителният доклад за бюджета вече беше внесен за запознаване от европейските финансови министри преди одобрението му през април, цитира БиБиСи неназован дипломатически източник.

Лидерите на ЕС се очаква да одобрят и новата 10-годишна стратегия за растеж и заетост, изготвена от ЕК, наречена "Европа 2020". Тя определя редица цели за заетост, обучение и инвестиции. Разходите за научноизследователска и развойна дейност трябва да достигнат 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) по плана. В България те са под 0.5%.

Oще: бойко борисов  гърция  дейвид камерън  дългове  ес  жозе барозу  испания  криза  среща на върха 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани