Проверяват имотите на фамилията Рашкови в Катуница, царица Костадинка събира нотариални актове | webcafe.bg
newscafe

Катуниадата върви с пълна сила

Webcafe.bg , по "24 часа", "Монитор" и Dariknews.bg
06.10.2011, 12:01 (обновена 06.10.2011, 12:59)
Катуница

Снимка: © Dariknews.bg

Проверяват имотите на фамилията Рашкови...

Чиновниците в Садово започват проверка на имотите на фамилията Рашкови в Катуница. Те ще проверяват дали са придобити законно, съобщи "24 часа". В същото време съпругата му Костадинка Рашкова събира нотариални актове (виж вдясно).

В Катуница свои къщи имат Кирил и Костадинка Рашкови, синовете им Ангел и покойният Иван, дъщеря им Събка. Част от сградите са обитавани от внуците Георги (Йорго), Ангел и Кирил.

Събираме документи, скици, строителни разрешения и справки от кадастъра, обясни главният архитект на общината Пламена Андонова.

В годините е имало преписки за законността на постройките. От общината в Садово са отказали подробности за проверките, тъй като информацията била класифицирана.

Според публикация в "Монитор" фамилията Рашкови дължи над 155 000 лева данъци с лихвите за автомобилите и луксозните си къщи в Катуница и в Пловдив.По-голямата част от задълженията е била натрупана в община Пловдив, където Кирил Рашков, съпругата му Костадинка и дъщеря им Събка притежават къща и земя.

Те притежават по една трета от сграда с площ от 90 кв. метра и дворно място с площ от около 300 кв. метра в район "Южен". За имота си тримата, според "Монитор", не са платили нито стотинка местни данъци и такси от 1998 до 2007 г. 
Борчовете на Цар Киро в този период достигнали общо около 75 000 лева, които, заедно с натрупаните лихви, нараснали до близо 93 000 лева. Заведено е било изпълнително дело срещу двамата съпрузи и дъщеря им, което в началото на 2008 г. било предадено от "Местни данъци и такси" на Агенцията за държавни вземания (която в момента е в системата на НАП).

Междувременно районната прокуратура в Асеновград е поискала на внука на Цар Киро - Кирил Рашков-младши, да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Той е обвинен за отправени заплахи за убийство към Веселин Христов, който живее с лелята на 19-годишния Ангел Петров, прегазен с бус на 23 септември.

Делото ще се гледа в Асеновградския районен съд.

Хиляди за "Литекс"

Междувременно Darik съобщи, че Кирил Рашков е превел 430 000 долара на ФК "Литекс". Такъв документ е открит в багажника на една от колите му, паркирани пред дома му. Това е съобщил пред медията един от свидетелите Васил Васев, който е поемно лице и е присъствал на обиските в Катуница.

"По време на обиска на автомобилите на Кирил Рашков следовател намери в багажника на една от тях папка с документи, в която имаше нотариално заверен банков ордер. С него лицето Кирил Рашков отпуска паричен заем на футболен клуб „Литекс" - 430 000 долара. Той беше нотариално заверен, всичко както си му е редът. Документът го видяха и следователите, и поемните лица.

Аз бях извикан като поемно лице в къщите на Рашков и ние обискирахме автомобилите, всъщност следователите, а ние бяхме там като свидетели да се види какво е намерено и какво е попълнено в протокола. Документът не е фалшификат, който да бъде уличен в нещо незаконно", обясни Васев.

„В автомобила, в който беше папката, имаше и други документи. Става дума за сив „Мерцедес 190" със софийска регистрация, който не е на името на Рашкови. Води се на жена от София или откъде беше, но вярвам, че не е нейна. Те са я взели с договор за временно ползване, предполагам. Документите обаче бяха на негово име. Това стана миналия понеделник или вторник след събитията в Катуница", разказа още Васил Васев.

Такъв документ има, потвърдиха за Дарик разследващи, пожелали анонимност. Той е в кориците на делото срещу Рашкови за укритите данъци, което заведе Окръжната прокуратура в Пловдив.

Данъчните проверяват доходите на Рашков. От 2000 до 2006 г. шеф на данъчните в Пловдив беше Менда Стоянова, понастоящем депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в 41-ото НС.

Oще: асеновград  данъци  имоти  кирил рашков  костадинка  литекс  община  прокуратура  садово  цар киро 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 06.10.201119:51

не ве чинчи, отклонява се вниманието от по-важни неща, като например народното недоволство да не вземе да погне БББ и ГРОБ, и да ги помете...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 06.10.201113:27

Не търсим там,където трябва.За изминалите 20 години капитализмът в България се е окопал толкова дълбоко,че е осигурил всички възможни защити за краденото си богатство.Това,което властта се опитва сега да ни внуши е,че конфликта с Цар Киро е етнически,защото той бил циганин.А в същност 1300 години живеем заедно с ромите и дори се подкрепяме при нужда.И никога не сме обичали чорбаджии и изедници,които вече са капиталисти.Но...си траем!
   

оценка

+0 -0