"Росатом" бил готов да отстъпи пред България, но само след началото на строителството на АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

Русия се изнервя заради АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
11.08.2011, 11:39 (обновена 11.08.2011, 12:20)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

До момента има символична първа копка, но не и същински договор за строителството на АЕЦ "Белеве" - само споразумение и 13 анекса към него

"Росатом" бил готов да отстъпи пред България, но само след началото на строителството на АЕЦ "Белене".

Строителят на АЕЦ "Белене" - ЗАО "Атомстройекспорт", дъщерно дружество на "Росатом", може да изкупи от НЕК старото оборудване, но за да се случи това, София трябва да започне строителството на атомната централа, пише днес руския вестник "Комерсант".

Българските възложители заплашват "Росатом" с иск от 61 милиона евро, но от руската компания твърдят, че София сама се е отказала да удължи договора за покупка на оборудването.

Въпреки това вчера страните започнаха преговори по спорния въпрос, пишат кореспондентът в София Николай Марченко и московските журналисти Владимир Дзагуто и Анна Занина.

Според статията на "Комерсант" "Атомстройекспорт" може да удовлетвори претенциите на България, свързани с неизкупеното оборудване на станцията, ако строителството на АЕЦ "Белене" все пак започне", твърдят авторите.

Засечка

Междувременно преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт" относно проекта АЕЦ "Белене" са се закучили, стана ясно от съобщение на Министерствота на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Руската държавна компания разпространи вчера съобщение, че е започнала преговори с НЕК за изкупуване на старото оборудване от АЕЦ "Белене".

Повод са били претенциите на НЕК по рамков договор за изкупуване на това оборудване на обща сума 61 млн. евро, се посочва в съобщението на "Атомстройекспорт", цитирано от БТА.

Потърсени за коментар от "Дневник", от МИЕТ са обяснили, че няма да преговарят с "Атомстройекспорт" през медиите. От НЕК също така  обясняват, че има сериозни проблеми между двете компании и че компанията работи активно по своя иск за 61 млн. евро, който ще бъде заведен в арбитраж в Женева.

В края на юли Москва подаде иск в парижкия арбитраж срещу НЕК за 58 млн. евро. Според руската "Атомстройекспорт" парите са дължими за изпълнена работа по площадката на "Белене", която обаче от НЕК не са платили.

Дни по-късно от НЕК коментираха, че ще заведат собствен иск срещу руснаците заради старо оборудване, което не е изплатено. От НЕК така и до момента не са обявили дали са готови с иска и кога ще го заведат, пише "Дневник". Единственото ясно нещо е, че делото на България няма да се води в Париж, а в Женева.

Според "Атомстройекспорт" старото оборудване за "Белене" е на площадката още от 1991 г. 

"В момента НЕК разглежда възможността да задължи "Атомстройекспорт" да придобие оборудване, което не е включено в подписаните допълнения към рамковия договор.

Общата му стойност се оценява от българска страна на 40.2 милиона евро и е основа за възможен иск на същата сума, ако НЕК се обърне към арбитражния съд в Женева", пишат от "Атомстройекспорт".

Руската компания беше избрана за строител на АЕЦ "Белене" през 2006 г. Две години по-късно с нея беше сключено споразумение за около 4 млрд. евро и условие след това да бъде подписан и окончателен договор за строителството на централата.

Досега няма такъв - вместо него има 13 анекса към споразумението от есента на 2008-а, които непрекъснато удължават срока за вземане на същинското решение.

Oще: аец белене  арбитраж  атомстройекспорт  българия  иск  комерсант  нек  оборудване  росатом  русия  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.