Решено за болничните - вече 70% от заплатата за първите 3 дни | webcafe.bg
newscafe

Решено: Болничните - 70% от заплатата за първите 3 дни

Webcafe.bg
16.06.2010, 15:40 (обновена 16.06.2010, 17:16)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

Управителят на НОИ Христина Митрева отчете намаление на болничните през април със 7% спрямо април 2009 г.

През първите 3 болнични дни служителите ще получават от своя работодател по 70% от средната си работна заплата за месеца, през който са се разболели. След това плащането поема Националният осигурителен институт (НОИ) - в размер на 80% от осигурителния доход. Новата схема ще е в сила до края на 2010 г., реши днес парламентът, който прие окончателно поправките в Кодекса за социално осигуряване.

Досега през първия ден от отпуска си по болест служителите получаваха 100% от заплатата си, а през следващите - по 80% от осигурителния си доход. Така промяната ще ощети работниците, които ще получават по-малки обезщетения при болест, и ще увеличи и разходите на фирмите.

По данни на НОИ през първото тримесечие на 2010 г. болничните са със 160 000 повече спрямо същия период на 2009 г., което е увеличило разходите с 18 млн. лева. Преобладавали болничните листове за по 3 дни.

Днес обаче управителят на НОИ Христина Митрева каза в кулоарите на парламента, че през април броят на болничните листове е намалял със 7% спрямо април 2009 г. Това е свило разходите за обезщетенията с 11 млн. лева. Митрева каза още, че е направен анализ за периода януари-май 2010 г., който показва, че разходите за болнични са с около 14 млн. лева по-малко спрямо същия период на 2009 г.

Подготвя се регистър на работодателите, от който да могат да се правят справки какъв е делът на служителите, ползвали обезщетения за болест. Регистърът ще съдържа и списък на общопрактикуващите лекари и на здравните заведения, издаващи болнични листове над средното. Това са механизми, чрез които властта смята да намали злоупотребите с болничните листове.

Oще: болнични  нои  парламент  работодатели  регистър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани