Малка помощ от Брюксел за щетите от пороите | webcafe.bg
newscafe

Малка помощ от Брюксел за щетите от пороите

Webcafe.bg, по БНР, Дарик
13.09.2014, 14:14 (обновена 13.09.2014, 15:06)
Кугър

Снимка: © ВВС на България

Мизия не е включена в апликационната форма, защото щетите там все още не са оценени

Брюксел ще отпусне на България помощ за справяне с последиците от пороите в размер на 6 процента от стойността на щетите от наводненията. Това каза пред Дарик радио министърът по управление на европейските фондове Илияна Цанова. По думите й все още в апликационната форма не е включено искане и за щетите в Мизия, защото те още не са оценени.

"Апликационната форма е на стойност 302 млн. евро. Тъй като има процедура - трябва да се направи оценка на щетите, тогава да се види дали влизат в едни определени прагове и тогава да се направи апликационната форма. Сумата от 300 млн. е цялата сума на щетите. Ние ще получим около 6% от тази сума като компенсация от Фонд "Солидарност". Надяваме се това да стане в следващите 3 месеца", каза Цанова.

Междувременно 19 семейства, пострадали от наводненията в Добрич, са завели дела в Административния съд заради размера на сумите, определени от Обществения съвет за помощ след пороите през юни. 18 дела са от граждани, получили помощ от 650 лв, а едно е за помощ от 150 лв.

Общественият съвет реши да бъдат подпомогнати 700 семейства, като разпредели 449 000 лв, набрани чрез националната кампания на БЧК. 80 семейства, чиито домове са напълно разрушени, получиха по 1600 лв, 480 домакинства - по 625 лв и 140 - по 150 лв.

Други две дела са заведени за отказ на Дирекция "Социално подпомагане" да бъдат предоставени еднократни помощи на пострадали от наводнението.

Oще: брюксел  бчк  варна  добрич  ек  ес  мизия  наводнения  порои  средства  съд  финансова помощ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани