Франция увеличава осигурителния стаж | webcafe.bg
newscafe

Франция увеличава осигурителния стаж

Webcafe.bg
15.06.2013, 11:06 (обновена 15.06.2013, 11:13)
Франсоа Оланд

Снимка: © Getty Images

Френският президент Франсоа Оланд е притиснат да продължи реформата на пенсионната система, известна като една от най-разточителните в Европа

Франция постави днес началото на третата голяма пенсионна реформа за десет години, под строгото наблюдение на Брюксел, в усилията си да овладее и дори да намали дефицита в системата, който може да достигне 20 милиарда евро през 2020 г., предаде Франс прес, цитиранa от БТА.

Като първи етап от новата реформа премиерът Жан-Марк Еро получи днес експертен доклад, с който ще започнат преговорите със синдикатите и работодателите този месец, за да може да се изготви проектозакон до края на годината.

В доклада са предложени мерки, които биха могли да предизвикат недоволството на пенсионерите, на служителите от частния сектор и държавните чиновници. Два от синдикатите - Обща конфедерация на труда (CGT) и Работническа сила (FO) - вече са се вдигнали на бойна нога и се мобилизират.

Докладът на комисията за бъдещето на пенсиите предлага да се увеличи бързо времето за пенсионни вноски до 43 години за поколението, родено през 1962 г., след това до 44 години за хората, родени през 1966 г., вместо сегашния максимален период от 41.5 г.

Сред предложенията е и увеличение на вноските за осигуряване за старост с 0.1 пункт за 4 години над определен таван на заплащането. Това увеличение ще бъде разпределено на равни части между работещите и работодателите и ще донесе приход от 2.6 милиарда евро.

Други начини, според експертите, са да се включат пенсионерите във вноските, както и да се преразгледат някои данъчни облекчения.

Малка надежда в доклада е прогнозата, че следващите 25 години се очертават трудни за финансиране на пенсиите, но след това бъдещето ще бъде по-безоблачно за младите поколения заради демографските еволюции.

Европейската комисия поиска Франция да направи реформи, включително на пенсионната система и пазара на труда, в замяна на отсрочка от две години за намаляване на бюджетния дефицит под 3 процента от БВП.

Oще: брюксел  жан-марк еро  пенсии  пенсионери  пенсионна система  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.