"Роснефт" купи 5% от британската корпорация ВР срещу възможност да се експлоатират находища в Арктика | webcafe.bg
newscafe

Кремъл влезе в "Бритиш петролиъм" срещу $8 млрд.

Webcafe.bg
15.01.2011, 13:08 (обновена 15.01.2011, 13:50)
Владимир Путин

Снимка: © Sofia photo agency

Според руския премиер Владимир Путин партньорство между "Роснефт" и "Бритиш петролиъм" за разработване на находищата в арктическите региони на Русия може да има значимо влияние върху световния петролен и газов пазар

Руската държавна петролна компания "Роснефт" ще стане акционер в "Бритиш петролиум" като придобие 5% от акциите срещу 8 млрд. долара. Сделката предвижда и сътрудничество за разработването на петролните и газови находища в руския арктически шелф.

Правителството в Москва контролира около 75% от "Роснефт", чиято пазарна капитализация е $83 млрд. Пазарната капитализация на "Бритиш петролиъм" пък е $150 млрд.

Неотдавна назначеният шеф на ВР Боб Дъдли бе на посещение в Русия в петък, където се срещна с премиера Владимир Путин. Политическият характер на сделката бе подчертан и от присъствието при подписването на британския министър на енергетиката Крис Хън и на руския вицепремиер, отговарящ за енергетиката, Игор Сечин.

Стратегическата сделка обяви лично Путин. Според него партньорство между двете компании за разработване на находищата в арктическите региони на Русия може да има значимо влияние върху световния петролен и газов пазар.

"Петролните ресурси там са 5 милиарда тона, а газовите - 10 трилиона куб. метра, като се надявам те да се превърнат в запаси. За да стане това, ще са необходими десетки милиарди долари инвестиции и най-съвременни технологии", посочи руският премиер.

В рамките на сделката "Бритиш петролиум" и "Роснефт" ще си разменят активи на обща стойност 18 милиарда долара. Руската компания ще придобие 5% от акциите на британската, а BP ще придобие 9.5% от ценните книжа на своя партньор.

"Бритиш петролиум" присъства на руския пазар от близо 20 години, развивайки съвместна дейност по добива и преработката на петрол с руски компании. ВР притежава половината от съвместното дружество TNK-BP. Сегашният шеф на концерна Дъдли бе шеф на това дружество до 2008 г., когато бе прогонен от Русия след спорове с руските акционери и обвинения в икономически шпионаж.

Според ВВС британската компания ще може да добие 5 млрд. тона петрол и 10 трилиона куб. м. природен газ. Русия изчислява, че в нейната арктическа зона има 51 млрд. тона петрол.

Проучванията и добивът ще се извършват в районите в руския континентален шелф, известни като EPNZ 1,2 и 3, покриващи около 125 000 квадратни километра в Южното море Кара.

Сделката представлява завой в стратегията на ВР за търсене на нови възможности на изток след големия скандал с петролния разлив в Мексиканския залив през 2010г. Точно поради това еколозите ще реагират гневно на навлизането на корпорацията в Арктика, където петролен разлив може да има невъозбразимо по-големи последици и се почиства значително по-сложно.

От договора няма да са доволни и американците, гледащи с подозрение всеки път, когато Москва използва компании за геополитически цели. Американският конгресмен Ед Марки - най-високопоставеният демократ в комисията на Конгреса по природните ресурси - направо нарече двете компании "Болшой Петролеум".

ВР и "Роснефт" са се договорили още "за установяването в Русия на технологичен център, който да работи с водещи руски и международни изследователски институти, дизайнерски бюра и университети за разработване на технологии и инженерни практики за безопасен добив на петролни ресурси от арктическия шелф".

Според вицепремиера Игор Сечин "глобалният капитал и руските компании видимо са готови да инвестират в проекти от световна класа в Русия, а руските компании бързо заемат челни позиции в глобалната енергийна индустрия".

"Гардиън" припомня, че Путин е подкрепял ВР по време на кризата в Карибско море и че в Кремъл били ядосани от отношението в САЩ към корпорацията.

"Роснефт" се листва на борсата в Лондон през 2006г., но това бе обект на много критики, защото компанията получи голяма част от архивите на "Юкос" - компанията на олигарха Михаил Хородковски, наказан, според Запада, заради опита си да финансира опозиция на Путин.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

1 Българолюб | 16.01.201115:40

Ходурковски бе наказан със затвор защото е мошенник и престъпник и мега крадец откраднал от руснаците милярди.И съвсем в реда на нещата си е в тюрмата.
   

оценка

+0 -0