Защитник на трибуналите оглави Конституционния съд | webcafe.bg
newscafe

Защитник на трибуналите оглави Конституционния съд

Webcafe.bg, по БГНЕС и в."Капитал"
04.03.2013, 15:55 (обновена 04.03.2013, 16:11)
съд

Димитър Токушев има само 4 години стаж в съдебната система

Проф. Димитър Токушев беше избран за председател на Конституционния съд. Работилият само 4 години като прокурор университетски преподавател е получил седем гласа на провело се днес заседание, съобщиха от съда. По два гласа са получили Румен Ненков и Благовест Пунев, а Цанка Цанкова - един.

През 2006 г. Токушев беше назначен в КС от президентската квота, като за това време е бил автор на пет решения на съда. За седем години той само два пъти не е бил съгласен с мнозинството и е писал особени мнения. Преди това през 2003 г. той беше избран за член на Висшия съдебен съвет. Той влезе в кадровия орган на съдебната власт през квотата на парламента по предложение на отцепилите се от НДСВ Борислав Цеков и Емил Кошлуков.

Роденият на 9 декември 1946 г. Токушев е бил обвинител в Пирдоп между 1972 г. и 1976 г. След това е станал асистент (1976 г.), доцент (1990 г.) и професор (2004 г.) по история на българската държава и право в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Защитил е докторска дисертация през 1982 г. Бил е декан и зам.-декан на Юридическия факултет на СУ.

Токушев е бил лектор още във Великотърновския университет, Академията на МВР, НБУ и Юридическия факултет на ТУ-Тусе.

Проф. Димитър Токушев е автор на монографията „Народния съд 1944-1945", посветена на правната легитимност на създадения от ОФ трибунал.

"За да защити завоеванията на народнодемократичната революция чрез специфичните средства на наказателното право, отечественофронтовска България се нуждае от правораздавателен орган, който да утвърди нов правов ред и да удовлетвори масовото спонтанно и справедливо искане на народа за наказването на държавните и военните престъпници и техните помагачи. Извършените от тях престъпни деяния не се включват в пределите на традиционното наказателно право", пише новият председател на КС.

Oще: борислав цеков  димитър токушев  емил кошлуков  конституционен съд  народен съд  отечествен фронт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.