Официално отказахме за Бургас-Александруполис | webcafe.bg
newscafe

Официално отказахме Бургас-Александруполис

Webcafe.bg
15.12.2011, 11:22 (обновена 15.12.2011, 17:28)
залез, кораб, море

Бургаският залив няма да бъде застрашен от разливи на нефт, след като България се отказа от петролопровода Бургас-Александруполис

Министерството на външните работи на Русия официално бе уведомено от България за отказа на страната ни да участва в строителството на петролопровода Бургас-Александруполис, съобщи изданието РБК Дейли, като се позовава на пресслужбата на министерството.

"В момента ситуацията се разглежда от компетентните руски ведомства и корпоративните участници в проекта", пише изданието.

Оттам уточняват, че се надяват окончателното решение по въпроса да бъде взето като се отчита мнението на всички заинтересовани страни.

Миналата седмица българското правителство реши да прекрати участието на България в проекта за нефтопровод Бургас-Александруполис, защото то е неизгодно финансово и икономически.

България предлага тристранното междуправителствено споразумение с Русия и Гърция да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава договорка, българската страна заяви, че ще се оттегли самостоятелно след изтичане на 12-месечен срок.

За България това е транспортен, а не енергиен проект. Инвестициите са над 300 милиона евро за нас, приходите са сравнително несигурни, освен това имаше притеснения от туристическия бранш в района на Бургас, обясни преди време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Както каза Трайков, проектът няма нито енергийно, нито стратегическо значение за България. Както беше ясно и от началото, той обслужва интересите на гръцките корабособственици, на чиито танкери щеше да се товари нефта от Александруполис. Идеята беше петролът да се разтоварва през специални съоръжения - буйове, в морето край Бургас, което създаваше екологична заплаха за и без друго замърсения залив.

Oще: бургас-александруполис  българия  гърция  нефтопровод  русия  строителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 16.12.201110:12

Еко-анархо-зелените комуняги искат ток,ама не щат производство,демек -електроцентрали.Псуват петролодобива,ама след протеста се качват в ДВГ трошката и си пазаруват ГМО зарзават от Кауфланд.Само да се молят китайците да не започнат да папкат ляп,че тогаз тогаз 100 барела петрол,ша са разменят за тон ГМО пшеница. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 15.12.201120:14

Бургаският залив няма да бъде заплашен от нефтен разлив, когато се закрие нефтеното пристанище на Лукойл.
А това ще стане на Върба в сряда.
Така че заглавието е подвеждащо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

1 Bobby_gBG | 15.12.201112:47

Супер, това откога го чакам да се случи.
Ако ще и да се наложим да платим на гърция и русия по 3-4 милиона евро неустойки, пак ще ни е по-изгодно отколкото да носим риска за петролни разливи...

Честито българи!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани