Свалят климатиците от фасадите на сградите | webcafe.bg
newscafe

Свалят климатиците от фасадите на сградите

Webcafe.bg
22.02.2012, 15:16 (обновена 22.02.2012, 15:38)
Петър Диков

Снимка: © БГНЕС

Петър Диков успокои, че ще бъде даден много голям гратисен период за гражданите "за привеждането на климатичните системи според изискванията на наредбата"

Главният архитект на столицата Петър Диков ще предложи нова наредба, с която ще бъде въведено изискване за премахването на климатиците от фасадите на сградите. Това ще стане с нова наредба, която ще бъде предложена до лятото, съобщи той.

Петър Диков прeдстави проекта "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София", който е финансиран по ОП "Регионално развитие", предаде БТА.

Главният архитект обоснова предложението си с пример от Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите.

Петър Диков успокои, че ще бъде даден много голям гратисен период за гражданите "за привеждането на климатичните системи според изискванията на наредбата", като първоначално ще трябва да се премахнат от всички публични сгради - държавна и общинска собственост.

Той допълни, че от сградата на направлението "Архитектура и градоустройство" вече е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши.

Предстои поставянето на обща климатична система, която е на стойност 240 хиляди лева, средствата за която са осигурени от бюджета на направлението.

Oще: главен архитект  климатици  петър диков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

9 fALLEN | 23.02.201214:28

тоя вярва ли си? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

8 Крив Макарон | 23.02.201213:21

Всеки свален климатик - куршум в сърцето на руския газов монополист "Газпром" Много щастлив
По-малко климатици = по-малко ток = по-малко разходи за природен газ = по-малко дърговски дефицит с Русия = по-здрава бългаска икономика.
Взимайте ключове и клещи и къде, що видите климатик го премахнете. От тук до края насвета!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

7 newmind | 23.02.201212:14

България е на тоя хал защото законодателно е пълен хаос. Удивителна

Диков казва,ще приемат нова наредба за преместването на климатиците, а истината е,че и сега съществува наредба за реда на СОС,по която е ЗАБРАНЕНО поставянето на климитици и сателитни чинии по фасадите Удивителна
да ама как гражданите да спазват тази наредба като първи неин нарушител е дирекция за архитектура и градоустройство, втори нарушител е сградата на ДНСК,трети нарушител са сградите на общинските администрации....така е със всичко свързано със ЗУТ и нардбите за реда,които трябва да важат само за гражданите,само гражданите трябва да бъдат глобявани, а държавните структури ще си гласуват бонуси от събраните глоби на гражданите !!! Удивителна
ЛУКАВАТА ДЪРЖАВА отново готви промени в Наредби само да да усвоява Европейски пари за свои цели и бонуси!

Сега представете си първо санираме фасадите по европари и само 5000 лв.
Усмивка изважда всеки панелец,после след като му санират фасадата, от съседния блок пускат жалба,че петрови от санираната фасада са с незаконно остъклен балкон! Идват от ДНСК и пускат акт за незаконно строителство и следва разрушаване на балкона.Нищо,че по европрограма сме санирани,нищо,че няма наредба по която да се укаже как се разрушава нещо от фасадата без да се вземе разрешение от останалата ЕС?

Или след саниране по овропрограми влиза в сила "новата" Диковка,че всички климатици трябва да се премахнат от фасадите и да се вземе едно общо тяло за целия блоко? Отново това демонтиране от фасадата ще доведе до разронване на фасадата и нейното увреждане.

Сами виждате едно безумие след друго, както първо акт за незаконно строителство на приюта на отец Иван, после идват багерите на ДНСК, но после се вдигна мощен обществен шум и се спря тази екзекуция, временно докато Лиляна Павлова през това време отдели държавни пари за нов офис, секретар, който да изкарва безбройните документи, проекти....после ще се търсят отново от народа около 5 млн. лева...докато някой хипотетичен ден след 10 години евентуално може би, се построи новия приют на отец Иван и се разруши стария Усмивка А елементарния въпрос е защо трябва да се разрушава нещо което е функционално и безопасно защото, ако е опасно децата трябваше веднага да се изведат. Отговорът на институциите с бонусите е ,че така казва системата ЗУТ и затова първо трябва да се разруши и после да се изгради същото Много щастлив ...а защо не промените ЗУТ би казал малкия Иванчо Усмивка ....но това е труден въпрос за експертите които непрекъснато интегрират правилата и си чакат бонусите от нашите глоби и данъци.... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 23.02.201208:16

нормално е.. държавата сега и преди 25 години продължава да преразпределя еднакъв процент от БВП. Разлика с плановата икономика поне по този показател няма. Демек могат да си го позволят muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

5 MacAllister | 22.02.201223:26

tytyrytka, проблемът е може ли човек да си позволи излишна естетика и техническа адекватност. Ако поставянето другаде ти струва 3 климатика няма ли да предпочетеш да ги сменяш малко по-начесто, но да не изхарчиш на вересия пари, които нямаш... И да не забравяме колко хора в провинцията зависят от климатици и колко трудно е на сума места да се постигне мечтата на архитекта - ако почнат и там (а прецедентът си е прецедент) с по-ниските доходи, много хора няма да има с какво да си платят сметките, за да се направи кампания за нахранване на няколко фирми. Не мога да ви разбера как подкрепяте законови начинания за хубост, народа го е казал - "насила хубост не става", ако страната върви добре и хората масово имат възможност да мислят за повече от оцеляване всичко ще си дойде на мястото, иначе всяко подобно изцепване звучи като лигавищина на някой богат, който не иска да вижда бедняци. Дори и да бяхме богата страна пак щях да съм срещу това, просто е по-добре да оставиш хората да намират различни решения на проблемите си, ако имаха възможност сигурен съм щяха да се появят най-различни похвати за скриване и предпазване на климатиците - разнообразие за гледане, а не уголемени макети на архитекти.

Тая мания във всичко да се въвежда ред свише ще ни затрие, не знам как не разбирате, че даже и разумните неща не бива да се налагат насила. Сигурно 20 години Европейски упадък могат да накарат всеки да се замисля поне малко преди да подкрепя ценрални декрети за всяка дреболия, но може и да не стигнат. Не говоря за безредие, говоря за хаоса причинен от много желание за ред. Виждали сме ефекта от такива напъни толкова пъти в историята и пак повтаряме и повтаряме същото! Да създаваш правила (закони или дори регионални наредби) е все едно да коригираш екосистема - всяка дреболия променя глобалния баланс, от него самия зависи и възможността ти наистина да я наложиш или тя/той (наредба/закон) да се превърнат в рзрушителна каскада за критични части от хранителната верига - зациклена и трудна за анализ работа. Политиците масово гледат на икономиката и обществото както са гледали могулите на ресурсите в 19 век - все ще се намери още, то ще се стабилизира само и прочие, угаждат си на прищевки, на страст за статус и власт и накрая всичко се разклаща.

Погледни изолациите (никак не са евтини и за годините, които издържат да ме извиняват ама не се изплащат), погледни акцизите за цигари, забраните за пушене, стандартите за храни, режимите за разрешителни и т.н. Някои от тия начинания променят съществено потока на средства, например рязко пренасочват 3-4% от БВП за преразпределение от държавни органи или пък променят нещо от начина на живот на стотици хиляди хора, но какви са страничните последствия за цялата система има ли кой да се замисли? НАдуват ни главите с едно, максимум две желани последствия и замаскират ефекта с пожелателно обещание за нещо уж добро, но как се отразява това на всичко и всички дори няма кой да нализира. Това са игри на деца с нашите съдби и ние вместо да се вързваме на кандърмата трябва да си набием в главата, че за успешно развитие на първо място е нужна сигурност в собствената къща - в случая страната ни. И нямам пред вид сигурността погледната с очите на полицай като Цветанов, а сигурността на индивида не само спрямо официално говорените злини, но и спрямо правилата и механизмите в тоя организъм. Сигурност няма, има келеши, които се чудят всеки ден какво добро да ни направят и това важи не само за БГ. Мисля, че за всеки би трябвало да е ясно, че интелигентни начинания, технология и наука са най-вече дългосрочни кампании, често с целия живот на хората, които се занимават с тях - без да знаеш, че гърба ти е сигурен нищо не можеш да предприемеш - най-сигурната ниша в променлива среда е тази на ловеца опортюонист - ние тука по ГЕРБ-ерска мода взехме да им викаме крадци и комуняги. Та климатици, остъклени балкони, изисквания за какво ли не, правила за всичко, които винаги се оказват за частна полза са само изчадия на хора, които искат да подобрят нещо или да си подобрят съществуването в рамките на нишата, която заемат, но почти никога не са за цялата система - мисля, че ти е ясно какво говоря и това, за което най-много се ядосвам е културата, която охотно приемаме - да приемаме, че е достатъчно да е добра целта, за да приемем някоя прищявка за нещо добро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

4 tytyrytka | 22.02.201221:03

не знам,защо веднага плюете,че е поредната глупост, но само да ви споделя,че в нашата административна сграда, от тези ледени висулки и цели парчета лед, падащи от покрива, си 'заминаха' половината от климатиците, ока4ени на фасадата..
Т.е. има смисъл от подобна забрана!

Живота ни дава постоянно сигнали,
въпроса е дали ние си правим нужните поуки, граждани на България
Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 09:31

3 Enigma | 22.02.201220:28

Ба та мата!!! След малоумщината за остъклените балкони, тва е неква друга гавра. Като спра да си чупя колата в дупките, когато отидеш в болница и всичко ти е ОК, когато закона е еднакъв за мен и Васил Божков, когато спрат да изсичат горите и строят ужасни хотели, когато спрат да взимат бонуси по време на криза, когато пенсията на майка ми е адекватна на работата, която е вършила цял живот, тогава ще сменя климатика и ще помисля за остъкления балкон, до тогава МОЖЕ САМО ДА МИ ЛАПАТ ПАТКАТА, недоклатени тъпанари, и тука на акъла ми идват 100 хиляди български традиционни хайку: от сорта "М... ви д..., ш...к...!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

2 Блуждаещ читател | 22.02.201218:07

Ейй, толкова ли свършиха начините да 'усвоим едни пари', че се хванаха за климатиците?? По държавните къщи може и да стане, защото нашите хора трябва да си пробутат залежалите машини, но кой ще плати местенето на хилядите малки климатици по блоковете. Мисля , че е по лесно да бъде сменен (или преместен) гл.архитект. А и по евтино ще излезе. Корумпирана сган..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.01.2012, 13:59

1 Sir John | 22.02.201216:28

"Няма да тормозим гражданите, но ще предприемем действия, защото сигурно в Европа сме единствените с такъв проблем"

Мдааааа ама това е най важния и наболял проблем в София и страната... Чуди се
   

оценка

+0 -0