Атина поиска затвор за клиенти на ХИВ-проститутки | webcafe.bg
newscafe

Атина поиска затвор за клиенти на ХИВ-проститутки

Webcafe.bg
03.05.2012, 09:41 (обновена 03.05.2012, 11:53)
Проститутка

Снимка: © Getty Images

В Гърция започва мащабна проверка на публичните домове

Гръцкият министър на здравеопазването Андреас Ловердос поиска да бъде потърсена наказателна отговорност от клиентите на проституиращите HIV позитивни жени, които са били в сексуални контакти с тях без предпазни средства.

Искането е по повод възникнала опасност от безконтролно разпространение на вируса на СПИН в страната. Днес са били разпитани 12-те установени серопозитивни жени. Срещу тях е образувано наказателно производство. Тестове са направени на 100 жени. В гръцката преса беше разказана историята на една от жените, която е българка от Казанлък - Снежана Илиева, родена през 1986 г.

Започва и мащабна проверка на публичните домове в Гърция. Целта е "жриците на любовта" да бъдат подложени на тест за СПИН. Гръцкото министерство на вътрешните работи разпространи фотографии на ХИВ-позитивните жени, които бяха публикувани и от гръцките медии.

От серопозитивните проститутки 10 са гъркини, една е рускиня, има и една българка. 

И дванадесетте жени са упражнявали най-старата професия незаконно, като повечето от тях са наркотично зависими и са работили на улицата. Снимките на серопозитивните продължават да се публикуват с решение на прокуратурата, което предизвика сериозни ответни реакции от страна на неправителствените организации в Гърция.

От полицията призовават всички, които са имали контакт с жените, да се подложат на медицински изследвания и лечение. 

"Оповестяванeто на данните на заразените не зависи от нас, а от прокуратурата", коментира за GRReporter Евангелос Ляпис, който е представител на Центъра за борба с инфекциозните болести. Той участва в установяването на заразените със смъртоносния вирус и иска да разграничи своята дейност от решенията на съдебната и изпълнителната власт.

По думите му този тип чистки в районите, населени с рискови групи, ще станат практика. Това е възможно след като миналата седмица е влязла в сила здравна разпоредба, която дава зелена светлина на масовите проверки.

Риториката около това до колко е правилно да се разпространяват снимки на серопозитивни хора като назидание се засили след като полицията публикува лицата на заловените преди дни жени. Официaлната версия е да се предупредят техните клиенти да потърсят помощ в центровете за профилактика на болестите, предавани по полов път.

"Ако наистина гръцката полиция и прокуратура иска да е обективна, то трябва да разпространи в общественото пространство и снимките на всички клиенти на арестуваните момичета, които са ползвали техните услуги без предпазни средства. Те са рискова група или може вече да са серопозитивни", казва председателят на неправителствената организация PRAKSIS Дзанетос Антипас.

Според него това е логична ответната реакция на позицията на полицията, която оправдават публикуването на снимките и данните на носителките на вируса на СПИН с обяснението, че "по този начин ще се защити обществения интерeс".

"Много от техните клиенти са хора със семейства или с постоянни връзки. Те също може да са носители на вируса, но досега не са били разобличени както заловените проститутки". Ръководителят на PRAKSIS пояснява, че решението за "услуги" без протекция е най-често на клиента, а не на жените.

Oще: атина  гърция  затвор  клиенти  престъпление  прокуратура  проститутки  секс  спин 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани