КЗК тресна вносител на коли с 16 млн. глоба | webcafe.bg
newscafe

КЗК тресна вносител на коли с 16 млн. глоба

Webcafe.bg
08.11.2012, 12:07 (обновена 08.11.2012, 12:14)
Хюндай

На дилърите е била наложена забрана да продават конкурентни марки коли и части, както и да извършват кръстосани сделки помежду си

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи рекордната санкция от 15 988 300 лв. на официалния дистрибутор за България на автомобили "Хюндай" "Индустриал комерс" ЕООД и на дъщерното му дружество "Хюндай лизинг" ЕАД, съобщи „Дневник". Сумата представлява 10% от оборота на дружеството за 2011 г., а причината - нарушаване на антитръстовото законодателство.

Наказания в различен размер са наложени и на пет дилъра на марката - „Технокар", „Алексиев", ЕТ „Мототехника Христов", „Кармобил" и „Каби Кар".

Според КЗК има достатъчно доказателства за вертикални споразумения между "Индустриал комерс" и неговите дилъри и сервизи в нарушение на Закона за защита на конкуренцията и Договора за функциониране на Европейския съюз. Антитръстовото ведомство е открило, че договорите включват клаузи, които налагат ограничения на конкуренцията, включително тежки ограничения като фиксирането на препродажните цени на нови автомобили, резервни части и сервизни услуги.

На дилърите е била наложена забрана да продават конкурентни марки коли и части, както и да извършват кръстосани сделки помежду си. Освен това те нямали право да продават на клиенти от други административни области, което също ограничава конкуренцията, твърдят от КЗК. Те подкрепят тезата си с имейли е нови договори за дилърство, които са им били предадени.

От "Индустриал комерс" пък посочват, че част от констатираните от комисията нарушения са формално верни, тоест присъстват в договорите, но фактичеки никога не са се прилагали на практика. От компанията посочват също, че конкуренцията не е засегната директно и реално, тъй като продажбите на автомобилите "Хюндай" държат едва 2.91% от общия пазар на нови коли у нас.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

 

Oще: антитръстово законодателство  кзк  хюндай 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.