Рашидов и журналистическите грешки | webcafe.bg
newscafe

Рашидов и журналистическите грешки

Webcafe.bg
06.01.2012, 10:21 (обновена 06.01.2012, 16:07)
Вежди Рашидов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Точните думи на министъра са: "Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа". Заради тях бе поискана дори оставката му

Министърът на културата Вежди Рашидов поднася своите извинения за скандалните си думи, че „гейовете са най-неприятното съсловие", цитирани вчера от негово интервю с журналистката Валерия Велева за списание "Биограф".

Точните думи на министъра са: "Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа". Заради тях бе поискана дори оставката му. Текст на отворено писмо, което трябва да бъде изпратено до премиера Бойко Борисов, с копие до Вежди Рашидов и медиите бе публикуван във Facebook.

Рашидов обаче направи важното уточнение, че тези думи са казани пред Велева преди 12 години в друго интервю и са били вмъкнати в отпечатания текст от последния им разговор през декември 2011 г.

Поводът за интервюто в списанието бе 60-ата ми годишнина, уточнява Рашидов в съобщение на пресцентъра на Министерството на културата.

"Без мое знание списанието включва в интервюто въпрос и отговор от друго мое интервю, дадено пред същата авторка преди 12 години.

Тогава съм бил много по-млад и като свободен творец по определен повод съм казал думи, които са предизвикани от друга ситуация.

Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни.

Затова искам прошка и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати", се посочва в изявлението.

Министър Рашидов казва още за думите си, че те са били "моментен емоционален изблик, а не позиция". И още:

"Като министър никога не съм си позволявал нито изявления, нито действия, които по какъвто и да е начин да накърняват правото на хората да бъдат различни.

Аз съм човек вече на 60 години, а мои кумири и до днес са велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл (всички хомосексуални - бел.ред.), така, както и днес имам прекрасни приятели, без никога да сме коментирали правото на всеки да избира начина, по който желае да живее.

Единственото, което ни е сближавало и ни е правело равни, е талантът, разумът и професионалният просперитет на всеки един.

Аз самият като представител на едно малцинство зная, че всички граждани на България са равни пред закона и никога не съм допускал и не бих допуснал каквато и да било дискриминация, основана на народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, сексуалност, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Категорично против съм да се подстрекава разделение в обществото по какъвто и да било признак".

Oще: вежди рашидов  гейове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.09.2011, 20:47

5 Георги Ганчев | 06.01.201223:05

Ако бяхме нормална държава, след всичко това или щяхме да имаме министерска оставка, или най-малко един главен редактор и журналист на трудовата борса ... но само "ако"... Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 06.01.201215:46

е това.. демокрация фром секаде
Министъро да нема право да мисли и да казва какво мисли.
аман и амин ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.01.2012, 16:40

3 evil | 06.01.201213:52

Каквито журналистите, такива и политиците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 06.01.201213:48

Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Що за глупаво изказване е това? Аз също не оспорвам правото на хората да решават дали да пият или не, но това няма връзка с отношението ми към пияниците, които смятам за гнусни и деградирали боклуци. Същото ми отношение е и към сексуалните наклонности.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 06.01.201211:22

И все пак г-н Рашидов трябваэ да бъде доволен, че в отпечатания текст са вмъкнали негови думи, въпреки че са от преди 12 години.
Защото можеха да вмъкнат думи, които той не е и сънувал, камо ли да ги каже пред медиите.
   

оценка

+0 -0