Започна свещеният месец на мюсюлманските пости, наречен оруч или рамазан | webcafe.bg
newscafe

Започна свещеният месец на мюсюлманските пости

Webcafe.bg , по БНР
01.08.2011, 09:47 (обновена 01.08.2011, 15:48)
дюнер, истанбул

В чест на рамазана на различни места в Истанбул са построени големи палатки с климатици, където след залез слънце се предлагат безплатни угощения, организират се концерти, представления, прожекции на филми на открито

Преди разсъмване днес милиони мюсюлмани седнаха на трапезите за първата традиционна мюсюлманска закуска - сахур, с което започна свещеният месец на мюсюлманските пости, наречен оруч или рамазан.

Той е не просто отказване от храна и удоволствия, а има смисълът на споделяне, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите. Такъв е и смисълът на постите, каквито има и в християнството.

По време на оруча, който започва на разсъмване и продължава до залез слънце, спазващите го не поемат вода и храна и се въздържат от секс. Едва след залез ходжата приканва мюсюлманите да прекратят оруча и се сяда на трапезата, наречена ифтар, отрупана с традиционни вкусотии, между които е и рамазанската пита.

След ифтара се посещава джамията за традиционната молитва, наречена теравих, на която ходят и мъже и жени.

По инициатива на общините на различни места в Истанбул са построени големи палатки с климатици, където след залез се предлагат безплатни угощения, организират се концерти, представления, прожекции на филми на открито.

Хората си ходят на гости, защото празникът е и време за веселие и настроение. Автобусите на градския транспорт, трамваите и метрото в Истанбул, а също и супермаркетите, работят и след полунощ.

Телевизионните канали излъчват програми през цялата нощ. Оручът ще завърши на 29 август.

След това ще започне мюсюлманският Рамазан или Шекер Байрам, на който се поднасят сладки вкусотии.

Oще: джамия  истанбул  ифтар  мюсюлмани  оруч  пости  рамазан 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 02.08.201111:06

Със сигурност хората в Истанбул, които спазват рамазана са много, преобладаващото мнозинство. Но не всички.
Бях по време на рамазан в един завод там. В заводския стол, където ме заведоха на обяд, не беше претъпкано, но не беше и пусто.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 11:22

1 turbalan | 02.08.201110:11

Живи и здрави да са! Усмивка
   

оценка

+0 -0