Медийна война: Цветан Василев срещу Делян Пеевски | webcafe.bg
newscafe

Медийна война: Василев срещу Пеевски

Webcafe.bg
19.06.2014, 14:46 (обновена 19.06.2014, 16:10)
Цветан Василев и Делян Пеевски разделени

Пеевски говори основно през "ПИК", даде и интервю за "24 часа", а Цветан Василев избра bTV за единственото си до момента интервю

През последните два дни медиите са арена на сблъсъка между депутата от ДПС Делян Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Двамата се обвиняват взаимно в нерегламентирана дейност и рекет. Ето основните точки по обвиненията:

Рекет

Цветан Василев: Използване на името ми за всякакви лоши практики. Например искане на подкупи за участие в търгове и прочие неща. Злоупотребявайки: "Василев ме изпрати", "Василев иска да стане това или онова", "Василев иска да бъде назначен този или онзи на този или онзи пост". (в отговор на въпрос за това какъв е поводът за разривът му с Делян Пеевски).

Делян Пеевски: Може би Василев (Цветан Василев - бел. ред.) има такива практики - да си ползва името за нередни неща. Аз нямам такава практика, пак се е объркал.

Подставени лица:

Цветан Василев: Ами тези държавни поръчки се разпределят основно през каналите на този човек, който в момента обяснява как едва ли не аз съм искал да го убия. Този човек изживява като властелин на държавата. Няколко негови марионетки говорят от името на държавата. Те разпределят например вече всички строителни проекти и това става публично.

Формално Пеевски не е длъжник, но има набор от фирми, които се обслужват в Корпоративна банка и техните собственици са номинални. Просто крайният собственик е скрит.


Делян Пеевски:
Удобното оправдание "Пеевски" отново се използва за прикриване и смачкване на проблеми и въпроси, на които самият г-н Василев дължи отговор. А най-важният въпрос е: как и защо управляваната от него банка е отпуснала кредити, десетки пъти надвишаващи допустимото по закон на фирми - пощенски кутии?

Нека г-н Василев признае как е отпуснал тези кредити за милиард и нещо на подставени лица, а не да сипе лъжи в медийното пространство, че някой друг ползва подставени лица. Това е опасен синдром. Както вече обявих, депозирал съм писмо до КТБ, в което настоявам за извинение. Аз лично нямам никакви кредити към тази банка, а всички кредити на фирми на моето семейство се обслужват редовно.

Медии

Цветан Василев: Медийните покупки на "Нова българска медийна група" всъщност включва покупката на групата на Петьо Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Петьо Блъсков имаше участие в така наречения ИПК "Родина", заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. И моята цел винаги е била тази - да финансирам покупката на вестниците, които да си остават за фамилията на Пеевски и аз да участвам в развитието на един потенциален проект на терена на печатницата.

Аз никога не съм участвал в управлението на вестниците. Аз дори не знам къде е редакцията, нито кой е главният редактор на тези вестници. Аз считам, че нивото на списване не е достатъчно добро. Аз, по принцип, рядко чета вестници.

Делян Пеевски: Медиите, които принадлежаха на моето семейство, са един от най-четените и харесвани медии в България. Аз също ги чета, харесвам ги, не мога да се отрека от тях. Те са на нивото, което импонира на широка част от българското общество. Те са на нивото, което допада и на самия мен. Най-важното е, че дават ясна, достоверна и интересна информация. Но явно моят критерий и вкус, както и вкусът на повечето българи не е толкова възвишен, колкото вкуса на г-н Василев. Съжалявам.

Oще: делян пеевски  ктб  прокуратура  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.12.2011, 09:14

1 Viktor Stoichev | 20.06.201421:54

"
Иво Прокопиев е платил на банкера да говори как са финансирани медиите на пеевската фамилия, какви са апетитите на депутата от ДПС и повтаря тезите на изданията на Капитал от последните няколко години, които само допреди няколко месеца отричаше.
"
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани