Един милион италианци емигрирали в последните 4 години | webcafe.bg
newscafe

1 милион италианци eмигрирали за последните 4 години

Webcafe.bg , По La Repubblica
02.12.2010, 14:16 (обновена 02.12.2010, 15:07)
рим, работник

Снимка: © Getty Images

Две хиляди завършили италиански студенти работят в големи университети в света.

Числото на емигриращите италианци продължава да нараства, сочат резултатите от доклад oт 501 страници на Fondazione Migrantes. По последни данни от 8 април, 2010 г. регистрираните в други страни по света италиански граждани са 4,028,370. Това са 6,7% от жителите на Италия, като числото е приблизително равно на имигрантите на Ботуша.

Увеличението на емигрантите спрямо предходната година е 113 хиляди, като в това число влизат и новородените в чужбина, и почти 1 милион в сравнение с 2006 г.

Къде отиват?

В Европа (55,3%), Америка (39.3%), Австралия (3.2%), Африка (1,3%) и Азия (0,9%). Най-предпочитаните страни за емигриращите италианци са Аржентина и Германия, като и на двете места има по над 600 хиляди италианци. В Швейцария живеят половин милион италианци, във Франция 370 хиляди, в Бразилия - 273 хиляди, а в Австралия, Венецуела и Испания италианците надвишават 100 хиляди души.

Изтичане на мозъци

В докладът са преброени и научните работници в чужбина. Две хиляди завършили италиански студенти работят в големи университети в света. Само един от всеки четирима възнамерява да се върне в Италия - останалите казват, че са доволни от живота са в чужбина.

През 2001 г. министърът на образованието в Италия стартира програма за връщането на мозъци, избягали от Италия. Резултатите? Оскъдни. От 460 научни работници, завърнали се у дома, в действителност само 50 от тях са официално назначени на работа в университет. Изтичането на мозъци е вероятно да продължи, особено от юг: всяка година 45% от 23 500 новозавършили напуснат регион Пулия.

Профил

Сред италианците, живеещи в чужбина, повече от половината не са женени, почти половината са от женски пол, повече от една трета са родени извън Италия, а 121 хиляди са официално регистрирани, след получаване на гражданство в чуждата страна. Непълнолетните са една шеста от общия брой, а пенсионерите - 18.2%. 

Подробности защо италианците бягат - тук.

Oще: емигранти  италия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани