Заседанието на тристранката продължава и в сряда | webcafe.bg
newscafe

ТЕ не смеят да пипат данъците - чакат премиера

Webcafe.bg
23.03.2010, 14:07 (обновена 25.03.2010, 12:11)
Тристранка

Снимка: © БГНЕС

Тричасовото заседание на тристранката днес приключи без съгласие по основните антикризисни мерки и продължава и утре, сряда - 24 март. Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Катар и му докладват по телефона развитието на дискусията.

На практика това е осуетило обявяване на крайните антикризисни мерки - докато не се чуе последната дума на министър-председателя. "Без да се повиши ДДС, няма как да се излезе от ситуацията", е заявил обаче Борисов от Доха, където е в момента. Според него задължително условие преди това обаче е съгласието на синдикати и работодатели.

Правителство, работодатели и синдикати оставиха за утре спорното увеличаване на данък добавена стойност от 20 на 22%, както и замразяването на цените на ток, вода и парно до края на годината. Днес обаче - след заседанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, стана ясно, че няма как тези цени да не скочат.

Корекцията на цените на природния газ и на топлинната енергия от 1 април трябва да бъде направена, докато за цените на тока има достатъчно възможности да бъдат задържани и да няма увеличение от 1 юли, каза днес шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Почти сигурно е, че синьото гориво ще поскъпне с около 15% вместо исканото от "Булгаргаз" над 26 процента, което от своя страна ще повлияе стойността на топлоенергията с 8-9 процента.

Към момента исканията на трите електроразпределителни дружества Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ са за повишаване на цените им от 1 юли с между 3 и 10 на сто.

 Идеята за замразяването на цените още не е обсъждана с ДКЕВР.

 Една от няколкото мерки, изкристализирали от днешната тричасова дискусия на тристранката, е орязването с 15% на държавните субсидии за парламентарно представените партии. Несъмнено одобрение е получила и идеята да се емитира вътрешен и външен дълг и продажба на квоти парникови емисии.

За пореден път представители на бизнеса отново лансираха идеята, която се пръкна от десетина дни у нас, за данъчна амнистия на незаконни капитали.

Според източници от КНСБ Пламен Димитров постигнато е и съгласие по идеята за приватизация на миноритарни държавни дялове през Българската фондова борса, както и инвестиране на средства от Сребърния фонд пак там. В момента натрупаните в Сребърния фонд на 1.6 млрд. лева не могат да се питат в рамките на десет години, те са част от фискалния резерв, като идеята е да послужат в подкрепа на пенсионната система.

Заместник-председателят на КРИБ Лукан Луканов заяви: "Безпокои ни фактът, че мерките, които обсъждаме, вече закъсняват. Диалогът трябва да приключи максимално бързо, за да може правителството да ги реализира, тъй като това е част от въздуха, който бизнесът очаква."

Синдикатите са против увеличението на ДДС на 22%. "В условия на криза това не е добро решение за никого, тъй като ще удари бизнеса и потреблението. Ние, синдикатите, знаем - като се двигне с 2% ДДС, как се кумулира всичко това върху водата, бозата, доматите, ластика, щората и вафлата. Няма нужда от рязко движение, това е позицията на двата синдиката," заяви лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.

Работодателите обаче са на противното мнение - смятат, че ако бюджетът е в криза, по-добре е да се вдигне ДДС-то, отколкото да се премахне плоският данък. "Ако успеем с предложените мерки да подкрепим бюджета с необходимите средства, няма да се наложи отиване към повишаване на ДДС. С министъра на финансите обаче имаме единомислие, че това е най-интелигентното решение, ако се налага", заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него предприемачите ще подкрепят вдигането на ДДС, ако няма друг начин да се преодолее бюджетния дефицит.

За първите два месеца на годината дупката в бюджета по неофициални данни е 1.2-1.4 млрд. лева. 

По Нова телевизия тази сутрин шефката на МБМД Мира Радева обяви, че кризата вече обхваща 80% от населението. Според нея потреблението се свива силно, все повече хора губят работата си и масово се преминава на половин работен ден.

Радева и Цветозар Томов от агенция "Скала" отчетоха спад в доверието към правителството през последните месеца. "Хората започват да оттеглят подкрепата си за ГЕРБ, има известно разочарование най-вече сред тези, които не са гласували за това правителство", каза Томов. Данните на "Скала" показвали, че одобрението към кабинета е спаднало най-вече сред хората от центъра, младите и образованите, които са и тези, които формират общественото мнение.

Хората, които не харесват правителство, остават в позицията "Всички са маскари", а не пренасочват доверието си към друга партия, стана ясно от тв изявата на Мира Радева.

Oще: антикриза  бойко борисов  ддс  синдикати  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани