Турция критикува изявлението на Обама за избиването на арменците | webcafe.bg
newscafe

Турция критикува изявлението на Обама за избиването на арменците

Webcafe.bg
24.04.2011, 17:06 (обновена 24.04.2011, 17:11)
Барак Обама

Американският президент Барак Обама почете вчера паметта на жертвите в деня на 96-ата годишнина от масовото изтребление на арменците в Османската империя, призовавайки Турция към "справедливо признаване на фактите, пълно и откровено, което е в интерес на всички ни"

Турция критикува думите на американския президент Барак Обама за масовото избиване на арменци в Османската империя, окачествявайки ги като едностранно изявление, предава агенция "Франс прес".

Американският президент Барак Обама почете вчера паметта на жертвите в деня на 96-ата годишнина от масовото изтребление на арменците в Османската империя, призовавайки Турция към "справедливо признаване на фактите, пълно и откровено, което е в интерес на всички ни". Осъждайки "тези ужасни събития", президентът Обама се въздържа да ги нарече геноцид, въпреки че използваше този термин по време на предизборната си кампания през 2008 г.

"Изявленията на Обама изкривяват историческите факти. Затова смятаме, че те поставят проблем и съжаляваме за тях", съобщи турското външно министерство. От там добавят, че се надяват САЩ да улеснят нормализирането на процеса между Турция и Армения, а не да го усложняват.

Реагирайки на думите му, турският посланик в САЩ Намък Тан изрази дълбоко съжаление, че те са политически едностранчиви, неуместни и представляват изкривено тълкуване на историята.

Много международни експерти смятат, че избиването на 1.5милиона арменци в Османската империя представлява геноцид. Турция обаче твърди, че жертвите са много по-малко, отколкото се твърди, а смъртните случаи се дължат на гражданската война и вълненията, и отхвърля тезата за геноцид.

Oще: арменци  геноцид  сащ  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

3 иван | 25.04.201110:25

Въпросът с миналото е много деликатен, всички нации, които са боли велики сили имат „скелети в гардероба” . Велика държава се създава с огън и меч. Господство над подчинени народи се подържа с насилие.
Геноцидът срещу арменците през 1915 година сигурно е ненадминат, за броени дни са избити над 1 000 000 човека. Турция трябва да признае този факт, така както направи Германия след войната.
Но не мога да приема, тази трагедия да се използва за вътрешна политическа употреба, като се твърди, че нацията, турците са виновни. Всички да се поставят под общ знаменател и да бъдат проклети до девето коляно.
Защото тези, които са успяли да напуснат Турция като бежанци, са оцеляли и са успяли в бягството си, благодарение на своите съседи и не само съседи, турци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

2 Николай Дренчев | 25.04.201109:07

За пореден път доказват, че нямат място в европейската и световната цивилизация. За съжаление България отново е граница и първа отбранителна линия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 21:49

1 matata | 24.04.201121:55

Няма място в цивилизования свят за нация която не презнава собствените си грешки . К_Р / не съм сигурен но с ,, у ,, маи има смисъл / за анадолските мана_и . Пробваите с ,, ф ,,
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани