Lafka - смяна на собствеността? | webcafe.bg
newscafe

Lafka - смяна на собствеността?

Webcafe.bg
09.05.2014, 09:15 (обновена 09.05.2014, 14:00)
цигари

Няма информация за новия собственик

"Табак маркет", познато с обектите си Lafka, е с нов собственик, съобщава "Капитал Daily". Това показва отчета на "Булгартабак холдинг". Компанията има за мажоритарен собственик друго дъщерно дружество - "Благоевград БТ", а холдингът има миноритарен дял.

Междувременно днес фирмата, чрез обектите Lafka, стана генерален спонсор на Българския олимпийски комитет за 4 години. Финансовите условия не бяха уточнени, само бе обявено, че Lafka ще помага финансово на БОК, а част от средствата ще бъдат за подпомагане на деца в затруднено положение.

Към момента няма информация нито за това кой е новият собственик на Lafka, нито каква е стойността на сделката. Знае се само че купувачите са външни за групата. В цигарения сектор обаче никой не вярва, че има реална промяна в собствеността, а по-скоро е имитация на раздяла.

"Купувачът" не е поискал разрешение за сделката от Комисията за защита на конкуренцията, въпреки че оборотът на "Табак маркет" е 43 млн. лв.

През октомври депутатът от ДПС Йордан Цонев внесе предложение за законова промяна, според която цигарите да се продават само в определени павилиони, в които се продават алкохол и вестници, с цел ограничаване на контрабандата. Тази идея беше приета като начин да се легализира монополът на павилионите Lafka.

Срещу веригата в различни градове на страната имаше протести, заради налагането на монопол от страна на оранжевите павилиони за продажба на цигари и вестници. В края на април протести на търговци в Бургас доведоха до отмяна на поправката "Lafka", гласувана от общинските съветници в Бургас. Поправката в наредбата на преместваеми обекти отменяше ограничението един търговец да държи само един павилион, което местният бизнес видя като павиране на експанзията на веригата "Lafka".

Отмяната дойде с решение на Административния съд в Бургас, който образува дело по жалби на "Асоциация за защита на дребния и средния бизнес", които първи надигнаха глас срещу задаващия се монопол на оранжевите павилиони на „Табак Маркет". От сдружението твърдят, че няма да издържат на конкуренцията на „Lafka", тъй като трябва да теглят кредити, за да инвестират в нови павилиони.

През март стана ясно, че и най-големият български производител на цигари "Булгартабак" е с нов собственик - "Ливеро Естаблишмънт", регистриран в Лихтенщайн. Не е ясно кой стои зад регистрираното в Лихтенщайн дружество.

Според справка в австрийския търговски регистър, направена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), "Ливеро Естаблишмънт" вече притежава "БТ Инвест" - виенското дружество, чрез което беше приватизиран "Булгартабак холдинг" през 2011 г.

Oще: lafka  благоевград бт  булгартабак  вестници  закон  йордан цонев  табак маркет  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани