Понижение за кредитния рейтинг на България | webcafe.bg
newscafe

Понижение за кредитния рейтинг на България

Webcafe.bg
14.06.2014, 08:53 (обновена 14.06.2014, 14:41)
Петър Чобанов

Снимка: © Sofia photo agency

Експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката, коментира финансовият министър Петър Чобанов

Международната рейтингова агенция Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива. Като основна причина за това е изтъкната нестабилната политическа ситуация.

Анализаторите в агенцията смятат, че политическата ситуация у нас пречи на реформите и икономическия растеж в България. Като основен индикатор за недостатъчен растеж е посочен средният реален икономически растеж за периода 2010-2013 г., който е оценен на под 1%.

Като силни страни са посочени фискалната гъвкавост и ниските нива на дефицит и държавен дълг.

Съобщението за понижения рейтинг на страната дойде от Министерството на финансите вечерта в петък. От министерството цитират министър Петър Чобанов, според когото "експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката".

"Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка. За пореден път намират потвърждение оценките на международни анализатори за стабилни фискални променливи - дефицит и дълг, които са посочени като най-силните характеристики на провежданата политика", казва Чобанов.

"Експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката. Растежът започна да се ускорява от втората половина на 2013 г., дължащ се на засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, бизнес климатът се подобрява шест месеца по ред, като за месец май нарасна с 5.3 процентни пункта, достигайки средното равнище на показателя за 10 годишен период и отчитайки най-високото си равнище от ноември 2008 година", продължава министърът.

Oще: българия  икономика  кредитен рейтинг  растеж  стандарт енд пуърс  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани