Бойко Борисов: "Ако тръгнем да ги вадиме (държавните пари от КТБ), ще фалираме банката" | webcafe.bg
newscafe

Държавните пари в КТБ няма да се пипат, иначе...

Webcafe.bg
08.11.2011, 11:19 (обновена 08.11.2011, 12:12)
бойко борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Премиерът Бойко Борисов за парите на държавните дружества в Корпоративна търговска банка: "Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали..."

"Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система." Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю пред вестник "Труд" в отговор на въпрос за парите на държавни дружества, депозирани в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Близо една трета от българския банков пазар се държи от гръцки банки. КТБ, в която още от времето на тройната коалиция стоят парите на почти всички държавни дружества в областта на енергетиката, както и на още няколко големи държавни фирми, е една от най-малките банки, като държи 4.73% от активите на банковата система у нас (по данни от края на август 2011 г.).

По официални данни на Министерство на финансите към март 2010 г. банката е държала 621 млн. лв. или 54% от парите на 10-те най-големи държавни компании. Към октомври 2010 г. компаниите са намалили средствата, депозирани в банката, до 412 млн. лв, но делът от депозираните средства във всички банки вече е 70%.

Към края на октомври м.г. десетте най-големи държавни компании (Български енергиен холдинг, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Национална електрическа компания, ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", Национална компания "Индустриални зони", "Кинтекс", "Булгартабак холдинг", "Благоевград - БТ") са държали в банки 412 млн. лв.

"Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали. Те са си там много отдавна. И в много други банки. Всяко министерство си проведе конкурси, където им дадоха най-добри лихви, там си държат парите.

Няма централизирано решение. Аз не се меся нито в медиите, нито в банките, защото не е правилно." Така премиерът коментира въпроса, че е обвиняван, че не мести парите от банката, "защото тя спонсорира медиите на депутата (от ДПС) Делян Пеевски, които са благосклонни" към него".

Според Борисов парите на държавата се държат "в много банки, в КТБ са някъде около 20%, и то по различни енергийни проекти, от години наред..."

Към октомври м.г., по данни на "Сега", получени на база достъп до Закона за обществена информация, банките, в които държавните фирми са били вложили средствата си, са 14. Другите трезори, в които държавните фирми са държали по-сериозни средства към 31 октомври 2010 г., са Инвестбанк и Централна кооперативна банка (ЦКБ) - съответно 50 млн. лева и 23 млн. лева.

Липсва по-актуална информация в кои банки са парите на държавните компании към октомври 2011г. и как са се движили тези депозити през различните месеци, за да може да се направи преценка какъв е делът им в КТБ сега. За да получат данните медиите трябва да правят искания по Закона за достъп до информацията до всяко министерство и държавна институция. Официална информация на сайта на МФ и държавните фирми липсва. От една страна, те са търговски дружества, но от друга средствата, с които оперират, са публични и дължат информация на обществото.

Oще: банки  банкова система  бойко борисов  гръцки банки  делян пеевски  депозити  държавни фирми  компании  ктб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 09.11.201113:06

petrOnas-е,ти си компетентен познавач на комунистите!Все едно,че се връщаш при нас от бъдещето!Или,може би,от Китай? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

4 VL | 09.11.201106:50

Дясното си е дясно. Дори и с ляв уклон. Опитай си да си представиш, че всичките изброени дружества са нещо различно от квартална бакалия. При тях заплатите се изплащат на определена дата, а постъпленията са ежедневни или ежеседмични и разплащанията никога не са кеш. При тях е необходимо да се поддържат средства за инцидентно възникнала нужда от външни услуги, за разплащане по договори с определена дата на приемане на работата, където сумите са значими и т.н. Напълно нормално е да се държат пари в банка с определена доходност и е далеч от нормалното за всяко нещо да се ползват пари от банка с висок разход по тях.

За самото местене на нещо от някъде в друго някъде. Конкретната банка дава лихви за конкретните пари, които са по-високи в сравнение с други банки. Да се пипа нещо работещо е глупаво, рисковано и ако е само за спорта или за да се начеше на някой "дясното" в убежденията е даже престъпно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 01:15

3 Десен | 08.11.201122:25

Кви са тия дружества които поддържат пари на сметка?
Аз колкото бизнес съм изръшкал, париникога не са ми стигали и по сметка съм поддържал около 10% от оборота, а каквото ми е трябвало съм го финансирал оборотно през краткосрочен банков кредит по известен като овердрафт.
Това едно дружество има ли пари по сметка значи нещо не е наред - не е купило суровини, не е платило на доставчици, не е платило заплати или данъци или нещо от сорта.
Нали така?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.06.2011, 09:11

2 Petr0nas | 08.11.201121:27

Комунистите на никого не вярват Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 08.11.201115:19

Защо не мога вече да му вярвам?На нито една дума! Тъжен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани