Сивата икономика представлява 37.7% от БВП на България, сочи проучване на консултантската компания "А.T. Kearney", поръчано от Visa Европа | webcafe.bg
newscafe

38% от БВП скрити в сивата икономика

Webcafe.bg , По БТА
14.10.2010, 14:22 (обновена 14.10.2010, 17:24)
магазин, обувки

Снимка: © Getty Images

Сивото несъмнено би се поизсветлило, ако във всички магазини се въведат плащания с дебитни/кредитни карти...

Сивата икономика представлява 37.7% от БВП на България, сочи проучване на консултантската компания "А.T. Kearney", поръчано от Visa Европа, и цитирано от БТА. Това означава, че за първите шест месеца на 2010 г. сивият сектор е малко над 31 млрд. лева, показва проучването, огласено на форума "Електронни разплащания срещу сивата икономика".

Участниците в конференцията предлагат работните заплати и всеки вид трудово възнаграждения да стават само по електронен път. Предлага се всяко плащане на стойност над 1500 лева да става само като безналична транзакция. По същия начин да се плащат и всички публични услуги в общинските и държавните ведомства, в болниците, пощите, клиентските офиси на компаниите.

Предлагат се промени в законодателството, с които да се стимулират плащанията с банкова карта, например да се начислява по-нисък ДДС.

Увеличаването на електроните разплащания с 10% би свило сивата икономика с 5 на сто, което само за първата половина на 2010 г. би донесло за държавния бюджет над 1.5 млрд. лева смятат участници във форума.

През тази година и през 2011-а се очаква увеличение на дела на сивата икономика в Европа най-вече в строителството и туризма, заради увеличението на данъчните ставки, посочиха участници в
конференцията.

Oще: бвп  германия  ддс  икономика  карти  плащания  транзакции 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

1 Pafkata | 14.10.201020:11

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКAЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани